Izvor: Radio 021, 03.Jan.2021, 16:30

Na današnji dan rođen Tolkin

Džon Ronald Reuel Tolkin rođen je 3. januara 1892. u Južnoj Africi, a preminuo je 2. septembra 1973.

Život je proveo u Engleskoj. Predavao je anglosaksonski na koledžu Pembrok, gde 1925. počinje s pisanjem "Hobita" – do tada je već završio prva dva dela trilogije "Gospodar prstenova".

Dvadeset godina kasnije, Tolkin počinje da predaje engleski jezik i literaturu na koledžu Merton u Oksfordu, gde ostaje do penzije. Njegove knjige su se toliko dobro prodavale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je žalio što nije ranije penzionisan, piše Dnevnik.hr.

Oženio se 1916, a sa suprugom Idit imao je četvoro dece.

Njegova dela su neiscrpna inspiracija i, zahvaljujući njemu, porasla je popularnost epske fantastike kako u knjigama, filmovima i serijama, tako i u video igrama.

Njemu su posvećeni festivali u celom svetu, a Novi Zeland je, zahvaljujući tome što su tamo snimani filmovi serijala "Gospodar prstenova " i "Hobit", postao jedna od omiljenih destinacija za ljubitelje ne samo netaknute prirode, već i fantastike.

Stvorio je čak 15 veštačkih jezika, od kojih su najpoznatiji kvenija i sindarin. Kasnije je razvio čitavu kosmogoniju i istoriju Srednje zemlje kao pozadinu za te jezike.

Čuvena knjiga "Hobit" je zapravo rođena iz priče za laku noć koju je Tolkin pričao svojoj deci. Trilogija "Gospodar prstenova" razvijala se 20 godina.  Najpoznatije Tolkinovo posthumno delo je svakako Silmarilion a druga dela uključuju i Istoriju Srednje Zemlje, Nedovršene priče, Legendu o Sigurgu i Gudrun…

Tolkinovo stvaralaštvo je ostavilo ogroman trag i na svet rokenrola. Postojao je plan po kom bi "Bitlsi" bili glavni akteri filmske adaptacije "Gospodara prstenova": Pol Mekartni bi bio Frodo, Ringo Star – Sem, Džordž Harison – Gandalf, a Džon Lenon bi tumačio ulogu Goluma.

Reference na Tolkinovo stvaralaštvo su prisutne i u pesmama Pink Flojda, Led Cepelina, Blek Sabata i benda Dženesis. Muzika ovih bendova je predstavljala svojevrsni saundtrek velikih društvenih promena tog vremena.

Autor: Dnevnik.hr, Kosmodrom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.