Izvor: Radio 021, 20.Jul.2020, 19:09

NBS: Doneta odluka koja omogućava da krediti za podršku privredi budu povoljniji

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) doneo je na današnjoj vanrednoj sednici Odluku o dopuni Odluke o kamatnim stopama koje NBS primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike, navodi se u saopštenju.

Ovom odlukom omogućava se da dinarski krediti koje banke odobravaju klijentima u okviru Garantne šeme (kao mere podrške privrede za ublažavanje posledica korona krize) budu još povoljniji.

NBS će bankama koje klijentima odobravaju dinarske kredite iz Garantne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << šeme po nižim kamatnim stopama od maksimalne stope iz Uredbe plaćati tzv. stopu remuneracije po kamatnoj stopi koja je za 0,50 procentnih poena viša od standardne stope remuneracije, koja se plaća na iznos izdvojene obavezne rezerve u dinarima i koja trenutno iznosi 0,10 odsto.

Uslov da bi banke imale pravo na ovu "povlašćenu" stopu jeste da svojim klijentima odobravaju dinarske kredite iz Garantne šeme po kamatnoj stopi koja je za najmanje 0,50 procentnih poena niža od maksimalne kamatne stope propisane Uredbom za kredite odobrene u dinarima (1M BELIBOR+2,5 procentna poena).

Na ovaj način, NBS će bankama nadomestiti smanjenje kamatne stope u iznosu od 0,50 procentnih poena, a banke će, u skladu sa svojim poslovnim politikama, moći da ih odobravaju i po povoljnijim uslovima.

Banke će imati obavezu da izveštavaju NBS o iznosu kredita iz Garantne šeme koje odobravaju sa povlasticom, kao i o kamatnim stopama na te kredite, čime se obezbeđuje kontrola funkcionisanja ovog mehanizma, navodi se u saopštenju.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.