Izvor: Radio 021, 30.Nov.2018, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA zabranila Masku da javno puši travu i pije viski

"Ako Ilon Mask želi da šalje Amerikance u svemir, ne sme više na podkastu da puši travu i pije viski", rekao je Džim Brajdenstin, direktor svemirske agencije NASA.

Podsetimo, Ilon Mask nedavno je u podkastu Džoa Rogana pušio travu i pričao o dugim radnim satima, što se nikako nije svidelo šefovima NASA. Zbog toga oni zahtevaju od izvršnog direktora kompanija "Boeing" i "SpaceX", koje za njih prave kapsule za astronaute, da se primereno ponaša u javnosti.

"Takvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ponašanje uopšte ne uliva poverenje", rekao je Brajdenstin.

Ranije ovog meseca, NASA je naložila inspekciju u kompanijama "Boeing" i "SpaceX" kako bi istražila koja su tačno pravila ponašanja na radnom mestu u tim firmama i obavljaju li zaposleni odgovorno svoj posao. Svemirska agencija nije dala jasno obrazloženje zbog kojih tačno razloga šalje inspekciju u te kompanije, samo je u izveštaju navela da će proveriti nivo bezbednosti na radnom mestu.

"NASA će sprovesti sociološku procenu u koordinaciji s našim komercijalnim partnerima kako bi se osiguralo da kompanije zadovoljavaju kriterijume NASA sigurnosti na radnom mestu, uključujući i okruženje u kojem je zabranjena upotreba opojnih sredstava", pisalo je u izveštaju NASA.

Brajdenstin je rekao da je nedavno razgovarao s direktorom kompanija "Boeing" i "SpaceX" i da mu je Mask obećao da neće više učiniti tako nešto.

"Da, razgovarao sam s njim. Verujte mi, Masku je bitna sigurnost astronauta u istoj meri kao što je i svima nama. Razume da se nije ponašao primereno svojoj poziciji. Tako da nećemo više videti da javno izvodi takve stvari", rekao je Brajdenstin.

Dodao je da je i pre incidenta na podkastu nameravao da pošalje inspekciju u te kompanije kako bi proverio da li su zadovoljene sve sigurnosne mere navedene u ugovoru vrednom 6,8 milijardi dolara jer i najmanji propust može da uzrokuje smrt ili ozbiljnije povrede astronauta i nanese ogromnu finansijsku štetu svemirskoj agenciji.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.