Muvali s tenderima

Izvor: Glas javnosti, 04.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muvali s tenderima

BEOGRAD - Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala dostavilo je istražnom sudiji zahtev za sprovođenje istrage protiv 12 osoba osumnjičenih za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu i predložilo da im se odredi pritvor, saopšteno je juče.

MUP je Specijalnom tužilaštvu dostavio krivičnu prijavu protiv 12 osoba iz Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, koje su uhapšene u sredu, 1. oktobra.

Na osnovu te krivične prijave, Specijalno tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je dostavilo zahtev za sprovođenje istrage istražnom sudiji Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Krivičnom prijavom i zahtevom za sprovođenje istrage obuhvaćeni su gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević, vlasnik agencije „Gvozden“ Uglješa Grgur, direktor Turističke organizacije Zrenjanin Milan Milošev, radnici agencije „Gvozden“ Vladan Racić, Biljana Stajkić i Marijana Šarenac, bivši predsednik tenderske komisije u Zrenjaninu Bratislav Tomić, načelnik Odeljenja za urbanizam u SO Zrenjanin Nikola Halas, investitor iz Beograda Bojan Selimović, preduzetnik iz Beograda Branko Savković, advokat uz Zrenjanina Đorđe Matić i Ranko Babović.

NEMAMO VEZE SA UHAPŠENIMA

Predstavnici naftne i gasne grupacije O-Em-Ve (OMV) u Srbiji odbacili su juče spekulacije medija da je ta kompanija imala nezakonite poslove sa predstavnicima Zrenjanina, čiji je gradonačelnik Goran Knežević uhapšen u sredu.

Mediji su OMV pominjali kao kupca pumpe koja je napravljena na mestu u Zrenjaninu, gde je prvobitno trebalo da se izradi zgrada od 4.000 kvadrata. Pumpa je, kako navode mediji, izgrađena na jednoj od najatraktivnijih lokacija u centru Zrenjanina koju je obezbedila grupa osumnjičena za malverzacije u vezi sa građevinskim zemljištem, na čijem je čelu Knežević.

Pojedini mediji su objavili da je uhapšeni Branko Savković, zvani Žika Živac, u ime Milorada Ulemeka Legije ulagao „kapital“, a najviše u benzinske pumpe i slične „profitabilne projekte“. Vladimir - Beba Popović, bivši šef Biroa u vladi Zorana Đinđića, optužio je ranije Savkovića da je bio narko diler, a da je danas „ugledni poslovni čovek u Beogradu koji Legijin novac oplođuje kupovinom zemlje, i to one koja brzo dobija dozvolu za izgradnju benzinskih pumpi“.

FUNKCIONERKA

NOVI SAD - Jedna od uhapšenih u „aferi Knežević“, Marijana Šarenac (36) iz Novog Sada, za koju je u zvaničnom saopštenju policije navedeno da je saradnica agencije „Gvozden“, zaposlena je u Izvršnom veću Vojvodine.

Ona radi u Pokrajinskom sekretarijatu za arhitekturu, urbanizam i građevinarstvo kao izvršilac za administrativno-tehničke poslove, potvrđeno je juče Tanjugu.

Oni se terete za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja, primanje mita, davanje mita. Krivična dela su, prema prijavi, počinjena u postupcima javnih nabavki i davanja u zakup gradskog građevinskog zemljišta i odobrenja za gradnju objekata na području grada Zrenjanina.

To je rađeno, uz mnogo veću novčanu nadoknadu nego što bi je plaćali kada bi se sprovela propisana zakonska procedura.

Tužilaštvo je predložilo i da se uhapšenima odredi pritvor.

Istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu počeo je juče nešto posle 13.30 časova saslušanje uhapšenih koji se terete da su budžet opštine za više od 3,5 miliona evra.

Kneževićev branilac Vićentije Darijević izjavio je pre saslušanja da će njegov klijent negirati da je počinio krivična dela za koja ga tereti krivična prijava. Darijević je naveo da im je cilj da otkriju prave razloge pokretanja ovog krivičnog postupka.

„Cilj nam je da tokom istrage i eventualnog suđenja otkrijemo zbog čega je pokrenut postupak protiv Kneževića i da na taj način skinemo ljagu sa njegovog imena i Zrenjanina“, kazao je Darijević.

I Dragan Bukvić, advokat osumnjičenog direktora Turističke organizacije Zrenjanin Milana Miloševa, negira krivicu svog klijenta i očekuje da će konkretnije saznati šta se njegovom branjeniku stavlja na teret.

On tvrdi da nije bilo kršenja procedure prilikom zaključivanja ugovora o fizičko-tehničkom obezbeđenju sa firmom „Gvozden“, čiji su članovi takođe uhapšeni.

Prema nepotvrđenim informacijama, Nikola Halas je priznao je da je primio mito. On je navodno priznao da je uzeo 10.000 evra od investitora Bojana Selimovića, koji je pod zakup dobio parcelu na kojoj je nelegalno izgrađena benzinska pumpa. Deo tog novca je pronađen u kući Halasa, koji je načelnik Odeljenja za urbanizam u Zrenjaninu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.