Izvor: Luftika.rs, 10.Feb.2021, 14:43

Muke upravnika novosadskih zgrada: Ljubavni “jauci” i buka golubova dok ih dave mačke

Glasan seks u komšiluku, žurke do ranog jutra, plač dece pa čak i „nesavesno pomeranje stolica“, sve ovo dobijaju u vidu prijava mrzovoljnog komšiluka profesionalni upravnici zgrada. Za mnoge slučajeve, kako kažu, nisu nadležni, ali problem je što one obaveze koje su u sklopu njihovih zaduženja često nisu u stanju da izvrše jer su stambeni fondovi potpuno devastirani.
S vremena na vreme dogodi se da internetom krene da kruži “dopis” komšijama da “smanje strasti” tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << seksa, jer su preglasni. Slično “upozorenje” stiglo je stanarima jedne novosadske zgrade, jer se neko od komšija požalio da na ispuštanje glasnih zvukova za vreme seksa.
Međutim, to nije jedino što smeta delu Novosađana.
Mačke koje dave golubove i golubovi koji su preglasni, preglasno slušanje rijaliti programa, deca koja udaraju igračkama o pod, “nesavesno” pomeranje stolica, visoki računi za struju, samo su neke od žalbi koje dobijaju novosadski upravnici.
Građani u Srbiji neretko imaju prevelika očekivanja od samih upravnika, nesvesni toga koja je zapravo njihova nadležnost. Oni su pre svega zaduženi za održavanje zajedničkog prostora unutar zgrade kao i za sve ono što obezbeđuje normalno funkcionisanje stanara u objektu, piše Ivan Kuzmanović za 021.
Radovan Trifunović iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije iz Novog Sada kaže da ima mnogo zahteva koji su neprimereni i nisu pod ingerencijom samih upravnika zgrada.
– Uglavnom su to stvari u vezi sa funkcionisanjem samih zgrada, ali ponekad imamo čudne zahteve kao na primer kada stanari traže da im se sa terase ukloni neka uginula ptica ili nešto tome slično. Poboljšanje higijene i menjanje sijalica su najčešći zahtevi. Sad se sve ređe javljaju za neke stvari van naše nadležnosti jer su ljudi sve upoznatiji sa tim šta je zapravo posao profesionalnog upravnika. Naša nadležnost jeste funkcionisanje krovova, fasade, kanalizacije i svi zajednički delovi zgrada, a takođe stanari sprovode neke ozbiljnije radove preporučljivo je da o tome obaveste upravnike – kaže Trifunov.
On dodaje da je primetno da većina “čudnih” zahteva dolazi od nešto starije populacije. Oni ih ponekad zovu samo da razgovaraju sa nekim ili da pitaju kako su. Trifunov kaže i da stanari ipak najčešće prave probleme ljudima koji rade na održavanju zgrade kao što stu spremačice i majstori. Stanari ih, navodi naš sagovornik, često dovode u vrlo neprijatne situacije, pa se dešava da majstorima ne dozvoljavaju ulazak u zgradu ili imaju neke nerealne zahteve od spremačica.
Novosadski profesionalni upravnik Saša Radević takođe ističe da je mnogo zahteva koji nemaju veze sa realnim nadležnostima upravnika, dodajući da su stambeni fondovi u Novom Sadu devastirani.
Zovu iz mnogih različitih razloga, žale se na sve i svašta. Žale se na buku, komšije, kućne ljubimce, golubove i na sve moguće što misle da bi trebalo da reši neko drugi, a ne oni sami. Žale se na mačke koje im dave golubove, a onda se žale i na golubove koji prave buku u periodima za odmor. Oni misle da mi iz sopstvenih sredstava moramo da rešimo sve one probleme koji su se njima godinama nagomilavali, kao što je prokišnjavanje, fasadu i ostale stvari. Oni misle da mi imamo čarobni štapić i da možemo da rešimo sve ono što država nije u stanju da reši. Svašta žele da promene, ali ne žele da plate, stambeni fond u Novom Sadu je u potpunosti devastiran. Problemi koji su najčešći jesu sa prokišnjavanjem i različitim instalacijama, a iz stambenog fonda bi trebalo da se crpe sredstva za rešavanje tih problema – kaže Radević.
On dodaje i da ukoliko upravnici nisu u situaciji da reše problem, stanari se neretko žale građevinskoj inspekciji koja njima nalaže da problem i reše, a oni sredstva nemaju. Ipak kako on tvrdi preko 95 posto vlasnika stanova i lokala su korektni, ali je na skupštinama stanara primetna zainteresovanost samo onih kojih se direktno tiče neko pitanje, dok druge ne zanima.
Upravnica Ivana Bančov iz Novog Sada navodi da ima bezbroj poziva i zahteva koji nemaju smisla, ali ukazuje na to da ipak većina stanara zna nadležnosti upravnika.
– Ima puno primera koji nemaju smisla. Najčešće su žalbe na buku i na pomeranje stolica, na račune za struju koji nemaju baš nikakve veze sa nama kao upravnicima. Kućni ljubimci su takođe tema žalbi, stanari se žale da se ne održava za kućnim ljubimcima. Uglavnom su pozivi koji jesu u skladu sa našim nadležnostima, ali uvek ima nekih bizarnih zahteva – zaključuje upravnica.
Upravnici zgrada u Novom Sadu stanarima naplaćuju nekoliko hiljada dinara za dezinfekciju

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.