Mladi majstori starih zanata otvaraju etno kuću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi majstori starih zanata otvaraju etno kuću

NOVI SAD - U cilju očuvanja tehnike ručne izrade novosadske zanatlije su ove godine obučile 90 mladih polaznika. Svaki treći novopečeni zanatlija već ima svoju radionicu.

Sekretar Udruženja novosadskih zanatlija, Veljko Anđelić, u izjavi za RTV najavljuje da će grupa mladih preduzetnika naredne nedelje u Novom Sadu otvoriti etno kuću u kojoj će biti predstavljeni proizvodi iz oblasti starih umetničkih zanata, radi prezentacije struke i borbe za mesto među proizvođačima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Definicija starog zanata podrazumeva izradu unikatnih proizvoda u celosti, pri čemu su evidentni elementi tradicije i kreativnost majstora. Ali ukoliko želimo da očuvamo krojački, obućarski, časovničarski i poziv modiste, ova definicija postaje tesna.

U novosadskom Udruženju zanatlija su zbog toga pokrenuli inicijativu da se njihov pravilnik proširi.

Veljko Anđelić, sekretar Udruženja, kaže da kategorija starih zanata ne podrazumeva samo nešto što bi trebalo dotirati i štititi, nego podrazumeva i mlade ljude koji će se u perspektivi baviti tim poslom, na način da od toga mogu solidno da žive.

Samo pravi zaljubljenici u sovj posao i tradiciju uspevaju da opstanu na tržištu, uz pomoć onih koji poštuju i kupuju ručno rađene proizvode.

Među najuspešnijim zanatlijama Novog Sada je limarska radionica Miluna Bojanića, koja postoji već 60 godina. Posao je pokrenuo Bojanićev stric, a nastaviće ga njegov sin.

Ovi krovopokrivači radili su na brojnim velikim novosadskim firmama i na 20 crkava u Vojvodini. Posla za njih, zbog dobre reputacije, ima toliko da mnoge poružbine ne mogu da prihvate.

Dok se danas mladi plaše zanata jer smatraju da je težak, čika Milunu, sada najstarijem novosadskom limaru, sve je bilo lako, baš zato što je, kako kaže, bio mlad.

"Nema bojazni da stari zanati neće postojati u budućnosti, ali će, u prilagođavanju novim vrednostima, sigurno doživeti izvesnu transformaciju", kažu u novosadskom Udruženju zanatlija i upozoravaju da te struke u određenim prelaznim periodima moraju biti zaštićene.

Stari zanat ne bi trebao da podrazumeva i starog čoveka. U Udruženje zanatlija veruju da će mladi prepoznati šansu i preuzeti stvar u svoje ruke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.