Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti spreman za Skupštinu; Gojković: Ne po hitnom postupku

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2017, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti spreman za Skupštinu; Gojković: Ne po hitnom postupku

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković insistira da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kada ga Vlada Srbije predloži, nađe u redovnoj proceduri Parlamenta, a ne po hitnom postupku, saopštila je Skupština Srbije.

"Parlament je mesto gde se donose zakoni i važno je da Narodna skupština dobije dovoljno vremena da učestvuje u donošenju najboljih rešenja, u cilju usvajanja kvalitetnog i sprovodivog zakona", navela je Gojković.

Dodala je da je 2016. povučena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz procedure jedna od verzija predloga tog pravnog akta i da je zbog toga neophodno da se u toku izrade nacrta zakona sprovede sveobuhvatna javna rasprava i da se postigne širok društveni konsenzus oko samih predloga zakonskih rešenja.

"Od izuzetnog značaja je da predlagač zakona u izradi njegovog nacrta sagleda najbolja usvojena zakonska rešenja iz regiona, pogotovo iz zemalja koje su već članice Evropske unije", kazala je predsednica Skupštine Srbije.

"Zakon spreman za Skupštinu"

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti spreman za Skupštinu i da očekuje ogromnu podršku poslanika.

"Ne postoji nijedan razlog niti je iko tražio da zakon, na kome smo radili više od dve godine i koji će se uskoro naći na Vladi Srbije, bude usvajan po hitnoj proceduri", rekla je Mihajlović. Ona je navela da bi svi poslanici trebalo da se dobro upoznaju s ovim predlogom, jer je reč o izuzetno važnom zakonu koji se tiče svakog pojedinca i oko kog su predlagači ostvarili društveni konsenzus.

"Uverena sam će ovaj zakon, pošto ga Vlada Srbije izglasa i uputi parlamentu na usvajanje, dobiti podršku ogromnog broja poslanika, kao što već danas ogroman deo našeg društva podržava ovaj predlog zakona. Obavili smo konsultacije sa svima i obezbedili smo širok društveni konsenzus. S druge strane, svesni smo i da mnogi govore o rodnoj ravnopravnosti i boljem položaju žena, ali da kada treba usvojiti ovako važan zakon i krenuti u njegovu primenu, pojavi se otpor, poput predloga da se rad svih onih koji su dve godine radili na ovom zakonu poništi i da se zakon vrati na početak i piše ponovo. Protiv toga ću se boriti", istakla Mihajlović.

Ona je podsetila da je zakon usaglašen sa međunarodnim ugovorima, opšteprihvaćenim standardima i direktivama EU, koji će Srbiju svrstati u red modernih i razvijenih zemalja.

Autonomni ženski centar: Sprečite odlaganje

Autonomni ženski centar smatra da je vreme da se usvoji novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti i od premijerke traže da se spreči dodatno odlaganje. Kako navode, iznenadila ih je informacija da ministar rada Zoran Đorđević predlaže formiranje nove radne grupe i izradu treće verzije nacrta zakona, s obzirom na to da su predstavnici ministarstva na čijem je čelu bili uključeni u izradu trenutnog nacrta.

Takođe, izrada novog nacrta zahtevala bi dodatna izdvajanja iz budžeta i neminovno bi odložila njegovo usvajanje, ukazuju u Centru. Zato traže da se premijerka Ana Brnabić oglasi i spreči dodatno odlaganje usvajanja Zakona sa kojim se već značajno kasni.

"Izgleda da nacrt zakona neće dobiti očekivano pozitivno mišljenje - naše pitanje je zašto? Da li se ovde radi o (muškoj) dominaciji i želji da se uspostavi kontrola nad pravima žena, odnosno u oblasti koja duboko pogađa tradicionalno srpsko društvo? Da li je namera da se ono ne promeni ili bar ne tako brzo kako je predložila ministarka Mihajlović?", navodi se u saopštenju.

Podsećaju da izrada novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti traje od polovine 2015. godine. Februara 2016. je iz skupštinske procedure povučena prva verzija nacrta, tada Zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, nakon oštre reakcije organizacija civilnog društva, među kojima je bio i Autonomni ženski centar.

"Možda ovaj nacrt Zakona nije najbolji, ali izražavamo sumnju da će naredni biti bolji, stoga tražimo da se što pre nadje u skupštinskoj proceduri", zaključuje se u saopštenju.

Autor: Beta, Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Zašto je važan zakon o rodnoj ravnopravnosti?

Izvor: RTS, 30.Avg.2017, 00:07

Predsednica parlamenta insistira da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kada ga Vlada Srbije predloži, nađe u redovnoj skupštinskoj proceduri i da se sprovede sveobuhatna javna rasprava. Podsetimo, u pripremi Zakona o rodnoj ravnopravnosti učestvovala su sva ministarstva, nezavisne institucije,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.