Izvor: Radio 021, 25.Apr.2020, 21:46

Mihajlović: Nasilnici su i oni koji manipulišu nasiljem nad ženama

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije osudilo je "svaki seksistički napad i slična ponašanja prema bilo kojoj ženi", a predsednica tog tela pozvala je "sve žene, bilo da su novinarke, političarke, košarkašice, profesorke, lekarke, da prijave nasilje".

"Kao neko ko je osuđivao sve slučajeve nasilja nad ženama i ko je zbog toga i posla kojim se bavim bio izložen nasilju, često i bez ikakve zaštite u javnosti, osuđujem svako seksističko ponašanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i nasilje prema bilo kojoj ženi", poručila je u pisanoj izjavi Mihajlović.

Ona ističe kako smo "svedoci da slični modeli ponašanja uzimaju maha", naglašavajući da je to "nedopustivo".

"Zato pozivam sve ugrožene žene da nadležnim institucijama prijave nasilnike koji na bilo koji način ugrožavaju njihovu ličnost i privatnost. To je najbolji način da se izbegnu svi pokušaji manipulacija ovim i sličnim slučajevima. Svako ko manipuliše nasiljem nad ženama nije ništa drugo nego takođe nasilnik", poručila je Mihajlović.

Ranije danas Udruženje novinara Srbije (UNS) uputilo je protest zbog objavljivanja neprimerene fotografije neimenovane novinarke i komentarisanje njenog izgleda i zatražilo da se ta fotografija ukloni, uz ocenu da glavni urednik i vlasnik lista "Informer" Dragan J. Vučićević svojom objavom na Tviteru širi stereotipe o ženama i ugrožava rodnu ravnopravnost.

Objavljivanje takvih fotografija UNS je u saopštenju ocenio kao "diskriminaciju i ugrožavanje rodne ravnopravnosti, neprihvatljive u javnom prostoru", ističući da je to "neprimereno i nekolegijalno postupanje novinara koji su dužni da rade u javnom interesu".

Udruženje istovremeno podseća i da se "kod objavljivanja i deljenja privatnih fotografija sa društvenih mreža mora poštovati privatnost osobe koja je na fotografiji".

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.