Mihajlović: Devojke i žene da prijave one koji ih seksualno uznemiravaju

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2018, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Devojke i žene da prijave one koji ih seksualno uznemiravaju

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović pozvala je danas devojke i žene da prijave one koji ih seksualno uznemiravaju i ponižavaju.

Ona je povodom istraživanja koje je sproveo Autonomni ženski centar i po kome je osam od deset devojaka u Srbiji doživelo da bude nazivano neprimerenim nadimcima, kazala da je važno da devojke i žene prepoznaju šta je sve seksualno uznemiravanje, ali i da o tome ne ćute već da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prijave one zbog kojih se osećaju ugroženo.

"Činjenica da 80 odsto devojaka doživi da joj se zviždi na ulici, dobacuje neprimerenim nadimcima poput 'cico' ili 'mačko', a više od polovine njih dobija lascivne poruke sa seksualnom konotacijom je zabrinjavajuća i govori nam da su žene svakodnevno izložene ponižavanju i uznemiravanju", kazala je potpredsednica Vlade Srbije a preneo njen kabinet.

Ona je podsetila da je država prošle godine izmenila Krivični zakonik i po prvi put dela poput seksualnog uznemiravanja i proganjanja prepoznala kao krivična. "Bilo da se radi o neprimerenim nadimcima, slanju nepristojnih poruka, dodirivanju, unošenju u lice, polnom uznemiravanju devojke se osećaju uplašeno i poniženo i to je neprihvatljivo u društvu koje gradimo", rekla je Zorana Mihajlović.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.