Ministarka: Devojke, prijavite ako vas neko uznemirava

Izvor: Mondo, 14.Okt.2018, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka: Devojke, prijavite ako vas neko uznemirava

Ministarka i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je devojke da prijave one koji ih seksualno uznemiravaju.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović ilustracija

"Činjenica da 80 odsto devojaka doživi da joj se zviždi na ulici, dobacuje neprimerenim nadimcima poput 'cico' ili 'mačko', a više od polovine njih dobija lascivne poruke sa seksualnom konotacijom je zabrinjavajuća i govori nam da su žene svakodnevno izložene ponižavanju i uznemiravanju", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rekla je Mihajlović koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ona je povodom istraživanja koje je sproveo Autonomni ženski centar rekla da je važno da devojke i žene prepoznaju šta je sve seksualno uznemiravanje, ali i da o tome ne ćute već da prijave one zbog kojih se osećaju ugroženo.

Svaka druga Srpkinja doživela seksualno uznemiravanje!

"Država je prošle godine izmenila Krivični zakonik i po prvi put dela poput seksualnog uznemiravanja i proganjanja prepoznala kao krivična. Bilo da se radi o neprimerenim nadimcima, slanju nepristojnih poruka, dodirivanju, unošenju u lice, polnom uznemiravanju - devojke se osećaju uplašeno i poniženo i to je neprihvatljivo u društvu koje gradimo", rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je dodala i da je rad sa mladima, od najranijeg uzrasta, od izuzetne važnosti za prevenciju ovakvih oblika ponašanja.

"Moramo raditi sa decom, učiti ih da poštuju jedni druge, podjednako i dečake i devojčice edukovati šta je rodna ravnopravnost, ali i kako da prepoznaju seksualno uznemiravanje i kako da reaguju povodom toga", rekla je Mihajlović.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Mihajlović: Prijavite ako vas neko seksualno uznemirava

Izvor: Blic, 14.Okt.2018

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je devojke da prijave one koji ih seksualno uznemiravaju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.