Mesna zajednica i LSV traže besplatan Dino park

Izvor: Radio 021, 09.Jun.2015, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesna zajednica i LSV traže besplatan Dino park

Savet Mesne zajednice "Omladinski pokret" saopštio je da se ne slaže sa namerom JKP "Gradsko zelenilo" oko gradnje Dino parka u Železničkom parku, čiji bi se ulaz naplaćivao.

Članovi Saveta su naveli da su održali sastanak sa direktorom Zelenila Aleksandrom Bogdanovićem koji im je predstavio načelan plan uređenja, s posebnim osvrtom na moguću finansijsku korist za ovo gradsko preduzeće i poboljšanje turističke ponude grada ukoliko projekat bude realizovan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
- Prema Bogdanovićem rečima, predviđeno je da čitav potez od Međumesne autobuske stanice pa do ulice Pariske Komune, što ukupno predstavlja dve trećine parka, bude ograđen te da se unutar ograde postave replike šesnaest dinosaurusa. Ulaz u park bi se naplaćivao 200 dinara po posetiocu, a izradu replika i uređenje čitavog parka bi finansiralo jedno privatno preduzeće, s kojim bi "Gradsko zelenilo" ravnopravno delilo zaradu od prodatih ulaznica. Bogdanović procenjuje da bi "dino-park" godišnje posetilo oko 150.000 ljudi, što bi investitoru i "Zelenilu" donelo ukupnu zaradu od 30 miliona dinara - navodi se u saopštenju.

Savet je naveo da se ne protivi realizaciji ideje o izgradnji parka s replikama dinosaurusa, ali koncept čitavog projekta, onako kako ga je Savetu predstavio direktor, za njih nije prihvatljiv, jer je, po nepodeljenom mišljenju, štetan po opšti interes i sasvim suprotan potrebama građana koji žive u ovom kvartu, ali i u drugim delovima Novom Sada.

- Na ovaj način, građanima bi praktično bile otete dve trećine Železničkog parka, penzioneri i roditelji s malom decom bi ostali bez prostora sa zelenilom u kojem svakodnevno mogu da borave, a vlasnici pasa više ne bi imali gde da izvode i istrčavaju svoje ljubimce. Budući da naš grad ima premalo zelenih površina, smatramo potpuno neumesnim da se za račun jednog privatnog preduzeća i gradske uprave građanima Novog Sada oduzima jedan od samo četiri postojeća parka u gradu - navodi Savet i dodaje da se ideja o Dino parku mora realizovati na drugačiji način, uz puno uvažavanje interesa i potreba građana i da ulaz treba da bude besplatan za sve posetioce.

LSV: Grad daje 2/3 parka da bi privatnik naplaćivao ulaznice

Povodom najave izgradnje Dino parka oglasio se i Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine ocenjujući da će Grad 2/3 jednog od svega četiri parka ustupiti privatniku, koji će naplaćivati ulaznice i zadržavati polovinu nepoznatog prihoda, dok će druga polovina pripasti JKP "Gradsko zelenilo".

- Slažemo se da je potrebno više zabavnih sadržaja za decu, ali ovde se radi o tome da će neko koristiti gradsku imovinu da bi zarađivao. Podržavamo ideju da Zelenilo investira sredstva i otvori "Dino park", koji će besplatno biti dostupan svima, pošto je planirano da se izgradi na javnom, gradskom zemljištu. Ali, ako je ideja da se javno zemljište ustupi privatniku, i planirani "Dino park" komercijalizuje, protivimo se - navode Ligaši.

Podsetimo da je Gradsko zelenilo pre nekoliko dana objavilo javni poziv za dostavljanje ponuda za zaključenje ugovora o zakupu najmanje 15 pokretnih replika dinosaurusa i minimum pet statičnih za Dino park koji će biti izgrađen u parku kod Železničke stanice.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.