Izvor: Radio 021, 08.Dec.2018, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelina naslednica postavila šefa stranačke omladine za "desnu ruku"

Nova liderka nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer imenovala je mladog konzervativca na važnu stranačku funkciju, kako bi učvrstila svoj položaj i u pokušaju pomirenja s rivalima.

Kramp-Karenbauer (56) bliska je saradnica i saveznica kancelarke Angele Merkel, s kojom deli centrističke stavove.

Na stranačkim izborima je pobedila nekadašnjeg Merkelinog rivala Fridriha Merca koji se zalagao za odlučniji raskid s kancelarkinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << politikom.

Ministar zdravlja Jens Span je ispao u prvom krugu glasanja.

Nova liderka je kao znak da želi da izbegne dublje podele u stranci i da konzervativcima i mlađim članovima da jači glas za generalnog sekretara partije predložila 33-ogodišnjeg Paula Cimjaka, šefa partijskog omladinskog krila.

Generalni sekretar CDU je zadužen za obavljanje dnevnopolitičkih poslova, a sama Kramp-Karenbauer je do jučerašnjih izbora bila na toj poziciji.

Cimjakovi stavovi su više desničarski u odnosu na novoizabranu šeficu stranke.

Njega smatraju prijateljem Jensa Spana, a potiče iz istog kraja kao i Merc.

Angela Merkel planira da ostane na mestu kancelara do kraja mandata 2021, ali nije sigurno da će njena koalicija sa socijal-demokratama potrajati toliko dugo.

Kramp-Karenbauer se nalazi u najboljoj poziciji da bude kandidat CDU za kancelara na narednim izborima, ali to nije zagarantovano.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.