Megamarketi dovode u pitanje opstanak novosadskih pijaca

Izvor: Novine novosadske, 09.Okt.2012, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Megamarketi dovode u pitanje opstanak novosadskih pijaca

PIJACAPrihodi novosadskih pijaca drastično padaju, i velika je verovatnoća da će već u februaru naredne godine zvanično biti veći rashodi od prihoda JKP “Tržnica”. Miloš Tubić, novi direktor “Tržnice” koja upravlja pijacama, osim loše ekonomske situacije i izuzetno male kupovne moći, kaže da promet na tezgama direktno ugrožavaju tržni centri i hipermarketi.
“Nijedno javno preduzeće kao Tržnica nije pod tolikim direktnim udarom konkurencije privatnog sektora. Tržni centri nude svojim korisnicima veće olakšice nego što omogućava kupovina na pijacama, kao što su korišćenje elektronskih kartica, odloženo plaćanje… Ekonomska situacija je toliko loša da kupci više ne gledaju kvalitet poljoprivredih proizvoda, nego je pri odabiru presudna cena”, objasnio je Tubić za Dnevnik.
Najbolji primer je Petrovaradinska pijaca, gde je problem što se u okviru pijačnog platoa nalazi market, koji parira cenama. Prema njegovim rečima, manje pijace poput Temerinske ne mogu ni zaživeti dok se u okolini ne izgrade stambeni objekti. Tubić dodaje da situacija na drugim pijacama nije ništa bolja, što zbog privatnika, što zbog logistike.
“Izbor lokacije za Kameničku pijacu je loš, a moguće rešenje je da se iznajmljuje što više lokala kako bi se proširila delatnost i privukli kupci. Na Futoškoj pijaci broj praznih tezgi u robnom delu dostiže čak 50. Na najstarijoj gradskoj tržnici, Ribljoj, više od trećine tezgi je slobodno i ona je u potpunosti devastirana nakon što je sa te lokcije izmeštena autobuska stanica. Na Najlon pijaci je drastično opao broj vozila za prodaju. Pre tri godine bilo je između 570 do 710 automobila, a danas 150. Problem Detelinarske pijace je što je sa obe strane zaklonjena, s jedne strane garažama, a s druge marketom. Tamo ima 44.000 stanovnika, te ova pijaca, poput Satelitske ima potencijala da zaživi”, navodi Tubić.
Prema njegovim rečima, izgradnja Veletržnice je pravo rešenje za procvat poljoprivredne delatnosti i to je trebalo još davno realizovati, jer je u pitanju projekat koji omogućava “Tržnici” da uđe u tržišnu borbu i da konkuriše supermarketima.
Izvor: Dnevnik.

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.