Izvor: Radio 021, 24.Jul.2019, 06:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mauricijus nova poreska oaza

Mauricijus, ostrvo u Indijskom okeanu, koriste multinacionalne kompanije kako bi izbegle plaćanje poreza, navodi se u danas objavljenoj istrazi Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ).

Izveštaj Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) pod nazivom "Mauricijus Liks" je pokazao da su kompanije iz Kanade, Indonezije i Norveške koristile Mauricijus za izbegavanje plaćanja poreza.

Rok zvezda Bob Geldof jedna je od poznatih osoba čije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se ime spominje u izveštaju, a izveštaj navodi da je organizator koncerta Lajv ejd osnovao investicioni fond sa sedištem na Mauricijusu. Geldof zasad nije komentarisao navode.

ICIJ je 2016. objavio "Panama Pejpers", otkrivši ogromne razmere ofšor finansijske industrije.

"Mauricius Liks pruža još jedan primer na koji način multinacionalne kompanije izigravaju sistem kako bi plaćale manje poreza i kako varaju neke od najsiromašnijih zemalja", saopštila je međunarodna neprofitna organizacije Oksfam.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) trenutno pregovara o mogućnosti uvođenja minimalnog poreza na svetskom nivou.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.