Masovno ubijanje prepelica širom Srbije, situaciju pogoršava lovni inspektor

Izvor: Radio 021, 07.Sep.2017, 07:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovno ubijanje prepelica širom Srbije, situaciju pogoršava lovni inspektor

U avgustu i za prvih pet dana septembra otkriveno je i prijavljeno 56 slučajeva krivolova prepelica širom Srbije, što ovu lovnu sezonu svrstava u najgoru do sada, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U krivolovu na lokacijama u okolini Bača, Plavne i Bačkog Novog Sela, u prethodna dva dana nađeno je devet zabranjenih elektronskih vabilica za ptice koje su koristili srpski i italijanski državljani pristigli na te terene posredstvom turističke agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz Novog Sada.

"Zabrana upotrebe elektronskih vabilica u lovu jasno je definisana kroz tri domaća zakona, kao i međunarodnim sporazumima na koje se Srbija obavezala. Više od 15 godina apelujemo na poštovanje zakona i suzbijanje masovnog izlova ptica, no očigledno je da je naša šumarsko-lovna inspekcija nesposobna i nevoljna da ovaj strašan problem sprečava", rekao je predstavnik Društva Nikola Stanojević.

Prema podacima društva u Srbiji svake godine krivolovi se više od 60.000 prepelica. Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Društvo je upozorilo da je poslednji otkriveni slučaj u Baču, pored učešća stranih lovaca i velikog broja elektronskih vabilica poseban i po tome što krivolov na tom području podstrekuje nadležni šumarsko-lovni inspektor koji "godinama unazad tvrdi da je korišćenje vabilica dozvoljeno pre početka odstrela, čime dovodi u opasnu zabludu i navodi na izvršenje krivičnog dela".

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.