Izvor: Radio 021, 02.Nov.2020, 22:12

Masovno kršenje mera na sahrani Amfilohija vodi kolapsu zdravstva, u Mitropoliji "zbog žalosti nisu u stanju da razmišljaju o rizicima"

Epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore Darinka Marković ocjenjuje kako je neminovan značajan porast broja obolelih od COVID-19 nakon okupljanja hiljada vernika na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohija proteklog vikenda u Podgorici.

"Svaki masovni skup, bez obzira kojim povodom je organizovan predstavlja izuzetno veliki epidemiološki rizik, a dosadašnje iskustvo nam govori da će nakon ovog poslednjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << događaja doći do velikog porasta broja obolelih u narednih 15 dana", kaže Darinka Marković za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo (IZJ) Senad Begić je na konferenciji za novinare u ponedeljak (2. novembra) upozorio da je pooštravanje mera jedini način da se stvari stave pod kontrolu, ukoliko narednih dana dođe do eksponencijalnog rasta broja novih infekcija.

Na sahrani u Hramu Hristovog vaskrsenja gde je bio izložen otvoreni kovčeg sa telom mitropolita, sveštenici, najveći deo vernika kao i pojedini političari iz nove vladajuće većine, među kojima i mandatar Zdravko Krivokapić, nisu nosili maske ni poštovali fizičku distancu.

Sveštenici su pričešćivali vernike istom kašikom, a deo prisutnih je u mimohodu ljubio ruku pokojnika, piše RSE.

Na sahrani je bilo i nekoliko lekara među kojima i načelnica Pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore Jelena Borovinić Bojović koja je lečila Amfilohija, a koja nije nosila masku na propisan način.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) najoštrije osuđuje drastično kršenje propisanih epidemioloških mera za zaštitu zdravlja i života građana u protekla tri dana. Kako navode u saopštenju, predstavnici nove parlamentarne većine, sveštenstvo SPC uključujući i deo zdravstvenih radnika svojim ličnim primerom nepoštovanja propisanih mera i podsticanjem na masovno prisustvo, pokazali su neshvatljivu neodgovornost prema zdravlju i životima građana.

Prema merama NKT-a, okupljanje na otvorenim javnim mestima ograničeno je na najviše 40 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje maski. Verskim zajednicama preporučeno je da obrede vrše bez prisustva građana u verskim objektima.

Zabranjena su i primanja saučešća, a sahrane se, prema važećim naredbama, obavljaju isključivo u užem krugu porodice.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC su prethodnih dana više puta pozivali građane da poštuju mere NKT-a, a u tu svrhu su između ostalog vernicima i građanima koji su došli na sahranu podelili 5.000 zaštitnih maski. Ipak, činjenica je da ni sveštena lica nisu nosila maske.

Na pitanje RSE da li bi bilo društveno odgovornije da je Crkva pozvala vernike da ostanu kod kuće, a da je sahrana organizovana u najužem krugu sveštenstva pa da se naknadno, kada epidemiološka situacija bude povoljnija, organizuju svi crkveni obredi i pozovu vernici, zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić kazao je za RSE da iz emotivnih razloga, žalosti za upokojenim mitropolitom, "još uvek nije u stanju da razmišlja o epidemiološkim rizicima".

Kazao je da u takvoj situaciji "duboke žalosti za prijateljem i duhovnikom nema razuma ni straha od virusa", dodajući da misli da je to preovladalo i kod ostalih koji su došli da se oproste sa mitropolitom Amfilohijem.

Epidemiološkinja Darinka Marković upozorava da zdravstvenom sistemu preti kolaps ukoliko se nastavi neodgovorno ponašanje građana.

"To znači da građani u tom trenutku neće više moći da dobiju medicinsku negu ako se inficiraju koronom, nećemo moći da im odgovorimo na telefonske pozive jer će broj biti non stop zauzet, doktori neće moći da ih prime na pregled a vozila hitne pomoći neće stići do onih kojima je ta pomoć potrebna. Ako ne promenimo ovo ponašanje doći ćemo u situaciju da će građani ostati na milost i nemilost ovog virusa", upozorava doktorka Marković.

Crna Gora i dalje ima visoku stopu inficiranih po glavi stanovnika sa 664 obolela na 100.000 stanovnika.

Opširnije na sajtu RSE.

Autor: RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.