Izvor: RTS, 02.Nov.2020, 20:26

Kako će izgledati Crna Gora posle Amfilohija

"Ne postoji nijedan čovek koga sam sreo na zemlji a kome možete reći sve u oči, sve što vam se ne sviđa, sve protiv njega i na njega, i da onda očekujete da vam kaže – dobro ti meni reče ovu reč, da vas zagrli i da vas pomiluje po glavi, a ne da vam o glavi radi. To je Amfilohije", ovim rečima se vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić oprostio od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Njegova sahrana bila je jedan od najvećih događaja u Crnoj Gori u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovom veku, a kakva će biti Crna Gora bez Amfilohija, u političkom i u duhovnom smislu?
Potonja litija Amfilohijeva – tako su pojedini podgorički listovi opisali sahranu mitropolita crnogorsko-primorskog. Patrijarh srpski Irinej rekao je da je Amfilohija u Crnoj Gori 1990. dočekao narod otuđen od vere, ali da je za kratko vreme duhovno vaskrsla Crna Gora. A Zdravko Krivokapić, mandatar za sastav nove vlade, poručio je da je juče u Podgorici bila litija svih litija.

"Jučerašnja sahrana je potvrdila istorijski doprinos i mitropolita Amifolhije ali i SPC u obnovi vere od 1990, kada je došao na tron Svetog Petra Cetinjskog, ali pokazala je i sabornost vernog naroda", smatra lider Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević.
Urednik radija Svetigora Nikola Pejović kaže da je mitropolit uspeo da sabere sve političare, predsednika Srbije, srpskog člana Predsedništva BiH, kao i predstavnike nove vlasti u Crnoj Gori.
Predsednik Matice srpske u Novom Sadu Dragan Stanić priseća se kako je izgledala sahrana patrijarha Pavla. "I onaj koji je spreman da prezre srpski narod, kulturu i srpsku dušu morao je da zastane i kaže – ovo je veličanstveno. Ja mislim da se nešto od toga desilo juče u Podgorici, i kad vidite onaj hram koji je on ostavio, onda vi vidite da je imao rašta i roditi se", navodi Stanić.
Velika pažnja bila je usmerena na doskora zabranjenog pesnika, čoveka kome je do subote bio zabranjen ulaz u Crnu Goru uz optužbu da je pretnja po unutrašnju bezbednost zemlje. Akademik Matija Bećković održao je petnaestominutni govor u centru Podgorice – poručio je da nova preporođena Crna Gora počinje od A.
"Ispraćamo ga kao što su ispraćali kralja Aleksandra i patrijarha Pavla", rekao je između ostalog Bećković.
"Matija Bećković je juče, u stvari, pročitao žitije mitropolita, u stvari je zaokružio simboliku da je upokojeni mitropolit njemu omogućio da dođe u Crnu Goru posle godina izgnanstva, i posle napada na njega u režimskim medijima. Matija Bećković je najveći živi pesnik srpski, crnogorski, a usudio bih se da kažem i jugoslovenske poezije. On je čovek koji je jučerašnjom besedom i žitijem na pravi način zaokružio svoju filozofsku misao, ali je zakružio i prijateljstvo sa Amfilohijem", smatra Milan Knežević.
Jevrem Brković: Neki su se na sahrani obračunali sa samostalnom Crnom Gorom
Celu sahranu prenosio je crnogorski javni servis. Ipak, sinoć je u dnevniku Radio-televizije Crne Gore o skupu govorio i Jevrem Brković, akademik Dukljanske akademije nauka i umetnosti, jedan od prvih zagovornika nezavisne Crne Gore. Brković je poručio da su se neki na sahrani obračunali sa samostalnom Crnom Gorom.
"Ružno je bilo to što su govorili Matija Bećković i drugi. Bilo je dosta kiča, istorijskog i crkvenog. Ne znam čemu sve to, ali dobro je ko ume da gleda i sluša, da se sazna šta se misli o Crnoj Gori u nekim sredinama i kakve sve oaze ima Crna Gora u samoj Crnoj Gori", kazao je Brković za RTCG.
Milan Knežević smatra da time Brković ostaje dosledan svojoj šovinističkoj politici, koju je propagirao i 90-ih.
"On je bio jedan od ideologa kamenovanja Cetinjskog manastira, skidanja trobojke ispred Cetinjskog manastira i on je jedan od ljudi koji su formirali Crnogorski književni list i najviše bljuvotina protiv mitropolita on je napisao, i ja bih se začudio da je išta drugačije izjavio kad već nije mogao da prećuti. Naravno, mislim da on ne može da podnese ni značaj ni veličinu Matije Bećkovića i da je hteo da se obračuna i sa živim Matijom, ali stavovi Jevrema Brkovića u Crnoj Gori imaju težinu kao i neka bura u čaši vode", navodi Knežević.
Mnogi u Crnoj Gori smatraju da je govor predsednika Skupštine Alekse Bečića bio politički zreo. A neki drugi ocenjuju da je bio dobro politički proračunat. Bečić je u govoru pomenuo Ameriku i evropskog komesara Olivera Varheljija. Ipak, jedan od najvažnijih delova govora bio je citat beogradskog muftije Muhameda Jusufspahića, koji je podsetio da je Amfilohije branio Bajrakli džamiju 2004. godine.
Potpredsednik Demokratske Crne Gore Albin Ćeman smatra da je Bečićev govor bio istorijski.
"Mir i pomirenje su zapravo put kojim stremimo. Znate, ne možete braniti crkvu a da ne branite džamiju. Ne možete braniti džamiju a da ne branite crkvu. Primer i postupak mitropolita je primer i svijetli putokaz kako treba da se ponašamo. Zapravo, gospodin Amfilohije je te godine branio Bajrakli džamiju, a imali smo slučaj da smo ja i moje kolege na isti način branili crkvu, znači branili smo vjerske zajednice drugih", naveo je Ćeman. 
Šta će otkriti Amfilohijevo pismo Krivokapiću? 
Čovek iz crnogorske politike koji je bio najbliži mitropolitu jeste budući premijer Zdravko Krivokapić. U govoru je podsetio na njihov susret od 30. avgusta u hramu gde je Amfilohije i sahranjen.
"Moja najveća radost je bio susret 30. 8. uoči ponoći, taj tvoj zagrljaj ću nositi do svoje potonje ure, kao i reči koje si rekao, a rekao si – blago meni", poručio je Zdravko Krivokapić.
Nedavno je dobrotvor SPC, biznismen Miodrag Daka Davidović, izjavio da je vladika Amfilohije ostavio oproštajno pismo koje će, kako je kazao, otvoriti Krivokapić, a koje je namenjeno njemu i narodu.
To pismo moglo bi biti zanimljivo ne samo zbog duhovne već i zbog političke snage koju je Amfilohije imao u Crnoj Gori. A i zbog onoga što tek čeka Crnu Goru.
"Crnu Goru čekaju brojni izazovi nakon što bude izabrana vlada, socio-ekonomski, ali bogami i identitetski i nacionalni, nas čeka popis u 2021. ili povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti ili izmene i dopune, sve što je pokrenuto litijama sad treba da se realizuje kroz rad buduće vlade koja će imati problema da obezbedi nacionalni i društveni konsenzus. Voleo bih da grešim, ali mislim da ćemo i dalje biti podeljeno društvo, a bez nacionalnog i državnog pomirenja Srba i Crnogoraca, Crna Gora neće ići napred", veruje Milan Knežević.
Novinar Vijesti Srđan Kosović u tekstu pod naslovom "Svi naši usudi u jednom čoveku", napisao je: Sva je crnogorska dualnost, sva crnogorska slaganja i sve crnogorske svađe, sva njena sabranja i podele, sve lepe i ružne reči, a na kraju suze i slavlje, stale su u život i smrt mitropolita crnogorsko-primorskog. To je samo jedno tumačenje lika i dela Amfilohija. Malo ko se usuđuje da predviđa kako će duhovno i politički izgledati Crna Gora bez Amfilohija.
Dragan Stanić veruje da će Amfilohije i dalje biti prisutan u životu Crne Gore. Podseća da je mitropolit crnogorsko-primorski bio na čelu Njegoševog odbora pri Matici srpskoj u Novom Sadu.
"Ja mislim da, iako fizički nije prisutan, mitropolit će svojim duhom da opstane trajno i da će utvrditi duh Crne Gore, koja će sad morati da nađe svoju dušu, koju je ispustila, koja je dozvolila da oni kojima nije stalo do duhovne istorije razbijaju tu dušu na razne načine. Odlazio sam godinama u Crnu Goru i govorio sam da Crnogorci treba da izvedu sami vraćanje njegoševskoj tradiciji, nešto što ja nazivam njegoševskim pokretom otpora, i treba da pokažu da ona časna Crna Gora, tradicionalna i poštena Crna Gora živi i danas u Crnogorcima", kaže Dragan Stanić.
Da li je Joanikije naslednik? 
Naslednika trona Svetog Petra Cetinjskog i egzarha pećkog trona biraće Sabor Srpske pravoslavne crkve. Redovno zasedanje se održava u proleće. Do tada administrator Mitropolije crnogorsko-primorske biće episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Šta treba da ima naslednik Amfilohija i ima li drugog kandidata osim Joanikija?
"Nerealno je očekivati da sada dođe neko ko će zameniti mitropolita u toj njegovoj veličini, ali ono što očekujemo svi jeste da ga nasledi neko koga je mitropolit rodio, duhovno napojio, koga je narod prepoznao kao naslednika", ističe Nikola Pejović, urednik radija Svetigora.
"Ono što je za nas važno jeste da je vladika Joanikije mitropolitovo duhovno čedo, da je nadahnut njegovim životom postao to što jeste, i do sada su mitropolit i vladika Joanikije važne odluke donosili zajedno i u tom nekom organizacionom smislu, a mislim da licitirati u imenima nije važno", ističe Pejović.
Uz Mila Đukanovića, Amfilohije Radović bio je najjača figura života Crne Gore u poslednje tri decenije. Moglo bi se reći da je bio upečatljiviji i od same epohe u kojoj je živeo.
A umro je u vreme svoje najveće duhovne i političke snage. Ova godina je za Crnu Goru godina velike neizvesnosti i različitih očekivanja od novog vremena. Vremena u kojem će se tek videti da li će i na njega uticati Amfilohije, čak i posle svoje smrti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.