Izvor: Radio 021, 05.Maj.2020, 20:10

Maske će biti obavezne na svim letovima?

Međunarodno telo koje predstavlja svetske aviokompanije (IATA) zalaže se da putnici na letovima nose maske, saopšteno je danas, pošto se intenzivira debata kako ponovo uspostaviti aviosaobraćaj, ali i poštovati mere socijalne distance, prenosi Rojters.

Nošenje maski pomoglo bi zaštiti zdravlja putnika, navodi IATA, koja se sada izjasnila protiv mere koju je prvobitno podržala, a to je da se ostavi prazno srednje mesto u redu.

Medicinski savetnik IATA Dejvid Pauel >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rekao je novinarima da će nošenje maski i pokrivanje lica na letu biti deo različitih mera, među kojima je i skeniranje putnika pre leta kako bi se uverili da nemaju groznicu, temperaturu, ali i osnaživanje procedura higijene kako bi se aviosapbraćaj bezbedno uspostavio.

Aviokompanije, poput nemačke Lufthanze ili mađarskog Vizera već su saopštili obavezu da putnici nose maske na letu. U aprilu, generalni direktor IATA Aleksnadar de Juniak ocenio je da će ostavljanje slobodnog srednjeg sedišta biti uslov za nastavak letova, a današnjom izjavom napravili su preokret, jer su ocenili da to neće doprineti bezbednosti putnika.

Glavni ekonomista IATA Brajan Pirs ocenio je da većina aviokomoanija neće biti u mogućnostu da zaradi novac, ukoliko bi se uklonika trećina sedišta u avionima.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.