Maja Gojković: U svojoj stranci prepoznajem pravu opoziciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maja Gojković: U svojoj stranci prepoznajem pravu opoziciju

NOVI SAD - Privremeni predsednik Narodne partije i bivša gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković ocenila je danas da je Srbiji neophodna "prava opozicija", koju prepoznaje u saradnji svoje stranke sa Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom.

"Vlast u Srbiji kao produkt koalicije različitih partija, povremeno je u situaciji da je neko od partnera ne podrži u njenim odlukama, pa takozvana opozicija pritrči i pripomogne svojim glasovima", rekla je ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u intervjuu Tanjugu, objašnjavajući razloge buduće saradnje sa DSS-om i NS-om.

DSS i NS prava opozicija

Svrha saradnje tri stranke, kako je istakla, nije da građane Srbije koji su opoziciono opredeljeni "vuku za nos" i da se povremeno predstavljaju kao opozicija, a povremeno da pomažu vlast zarad stranačkih ili privatnih interesa, nego žele da budu prava opozicija, što je sada samo prepoznala kod DSS i NS.

Zbog toga su usledili i razgovori tri partije o opozicionoj saradnji, rekla je ona i najavila da će za dve nedelje biti potpisan sporazum koji će definisati, između ostalog, glavne zamerke vlasti, a čiji prioritet će biti raspisivanje parlamentarnih izbora i definisanje političke slike Srbije.

"To će biti deklaracija programskog opredeljenja i zajedničkog nastupa tri partije", objasnila je Gojkovićeva.

Ona je podsetila da su lideri tri stranke u dva susreta do sada razgovarali i o pitanju kada i na kom nivou mogu biti raspisani izbori.

Ozbiljni političari ne "arbitriraju u sukobu političkih partija"

Gojkovićeva je, objašnjavajući zašto nije razgovarano o saradnji sa radikalima i strankom Tomislava Nikolića, Srpskom naprednom strankom, rekla da ozbiljni političari ne "arbitriraju u sukobu političkih partija, pogotova kada su do juče svi ti ljudi bili u istoj stranci".

"Ni Koštunica ni Ilić, a ni ja, nismo tvorci sukoba u nekoj od stranaka, pa ne treba ni da se stavljamo na nečiju stranu", objasnila je bivša radikalka.

Gojkovićeva je, pozivajući se na svoje političko iskustvo, uključujući i period koji je provela na čelu Novog Sada, ocenila da tom gradu, kao i Srbiji, treba drugačije vođenje politike, primerenije trenutku, modernom dobu, delovanje koje ne može da bude isto kao početkom devedesetih godina, uz puno poštovanje, naglasila je, čitavog njenog delovanja i delovanja SRS.

"Tada je to bila politika radikala, a ne kao što sada neko hoće da je prikaže kao "Šešeljevu politiku. . . da se skloni iza toga i na taj način krenu dalje.

To je bila politika SRS u to vreme, vodili su je Šešelj, Nikolić ili neko drugi i birači to dobro neće prepoznati, ako se bude personifikovalo u jednoj jedinoj ličnosti", navodi Gojkovićeva.

Ni ekstremno levo, ni ekstremno desno

Formiranje svoje partije ona objašnjava u kontekstu trenutne političke slike Srbije.

Imamo levicu, kaže ona, oličenu u Demokratskoj stranci i partijama "koje su joj se približile i koje treba malo više da porade na svom definisanju, a čine vladu", a ima i onih koji slovom pripadaju Evropskoj partiji naroda, a stalno su u koaliciji sa levicom, kao što je G17 plus, koji je, po njenom mišljenju, liberalana partija u ekonomskom smislu te reči.

Građanski desni centar je ostao potpuno upražnjen, nastavila je ona i podsetila na novu Nikolićevu partiju naprednjaka, koja početnim potezima, a ni političkim delovanjem nije definisala šta predstavlja, osim jasnog blagonaklonog stava prema levici na vlasti.

"Tako nešto na prvi potez nije moglo da me privuče, a i program ne mogu da definišem, pa je onda bilo logično da se traže neki prirodni partneri u partijama koje pokazuju iskrenu nameru da budu ozbiljna opozicija vladajućem režimu sa pozicije građanskog desnog centra - ni ekstremno levo, ni ekstremno desno", pojasnila je ona odluku o stranačkoj saradnjii sa narodnjacima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.