Izvor: Radio 021, 30.Nov.2020, 10:00

Mađarski zvaničnik nakon snažne osude povukao članak u kojem je Soroša uporedio sa Hitlerom

Nakon što je naišao na snažnu osudu, mađarski poverenik Silard Demeter povukao je članak u kojem je američko-mađarskog milijardera i filantropa Džordža Soroša, kritičara mađarske vlade, uporedio sa Adolfom Hitlerom i nacistima.

"Evropa je gasna komora Džordža Soroša", napisao je Demeter, ministarski komesar i direktor Književnog muzeja Petefi u Budimpešti, u članku objavljenom u subotu u provladinoj Origo medijskoj kući.

"Otrovni gas teče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz kapsule multikulturalnog otvorenog društva, koje je smrtonosno za evropski način života", naveo je Demeter, prenosi AP.

Njegovi komentari su izazvali negodovanje mađarske jevrejske zajednice, uključujući Ujedinjenu mađarsku jevrejsku kongregaciju, koja je članak nazvala "neukusnim" i "neoprostivim".

"To je udžbenički slučaj relativizacije Holokausta i zbog toga je nespojiv sa vladinom tvrdnjom o nultoj toleranciji prema antisemitizmu", naveli su u reagovanju.

U izjavi za Origo u nedelju, Demeter je rekao da će povući svoj članak "nezavisno od onoga što misli" i da će izbrisati svoju Fejsbuk stranicu.

"Potvrdiću da su oni koji me kritikuju u pravu kad kažu da nazvati nekoga nacistom znači relativizirati i da uspostavljanje paralela s nacistima može nehotice naštetiti sećanju na žrtve", rekao je on.

U članku je Demeter, kojeg je mađarski premijer Viktor Orban imenovao za nadzor nad kulturnom proizvodnjom, uporedio Soroša sa Hitlerom, napisavši da je Soroš "liberalni firer, a njegova slobodarsko-arijevska vojska ga više obožava nego Hitlerova njega".

Soroš, koji je rođen u Mađarskoj i preživeo je Holokaust, česta je meta Orbanove vlade zbog njegovih filantropskih aktivnosti koje favorizuju liberalne svrhe, podseća AP.

U članku se pominje i sukob oko sledećeg budžeta Evropske unije, koji Mađarska i Poljska blokiraju zbog odredbi koje bi mogle da onemoguće isplate zemljama koje ne ispunjavaju demokratske standarde i vladavinu prava.

Demeter je dve zemlje, koje su pod istragom EU zbog podrivanja nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, nazvao "novim Jevrejima".

Vlada Izraela, bliskog saveznika Mađarske, osudila je Demetrove komentare.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.