Izvor: Radio 021, 11.Maj.2020, 19:23

Mađarska povukla ambasadore u pet država koje su kritikovale stanje u toj zemlji

Budimpešta je opozvala ambasadore iz pet nordijskih zemalja koje optužuje za lažne informacije o Mađarskoj nakon što su te zemlje izrazile zabrinutost po pitanju demokratije usled većih ovlašćenja vlade Viktora Orbana tokom pandemije korona virusa.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je u saopštenju napao vlade Islanda, Švedske, Danske, Norveške i Finske, optužujući ih za "širenje lažnih informacija".

Mađarski parlament je 30. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << marta usvojio kontroverzan zakon koji omogućava premijeru Orbanu da upravlja zemljom dekretima tokom vanrednog stanja, uvedenog zbog pandemije korona virusa.

Nakon brojnih kritika međunarodne zajednice tog mađarskog zakona, generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović je istakla da vanredno stanje "neodređenog trajanja i bez ikakve kontrole ne pruža garancije da će biti poštovani osnovni principi demokratije i da će ograničavanje osnovnih ljudskih prava biti proporcijalno pretnji kojoj bi trebalo da se suprotstavi".

Šefovi diplomatije pet nordijskih zemalja su potom 6. maja izrazili svoju zabrinutost, navodeći da "pravna država treba da prevlada čak i u vanrednoj situaciji". Ministar Sijarto je na to uzvratio pitanjem da li "ministri Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske znaju bolje od Mađara šta Mađari žele".

"Neka gledaju svoja posla", poručio je šef mađarske diplomatije kolegama iz nordijskih zemalja.

Viktor Orban je od povratka na vlast 2010. redovno na meti kritika međunarodnih organizacija zbog autoritarnog upravljanja Mađarskom. Nevladina organizacija Fridom haus je prošle nedelje skinula Mađarsku sa liste demokratskih zemalja i svrstala je u "hibridne režime". Mađarska je članica Saveta Evrope, organizacije koja okuplja 47 zemalja.

Budimpešta je odbacila kritike zbog uvođenja vanrednog stanja. Vlada ističe da mađarski parlament može u svakom trenutku da suspenduje vanredne mere, kao i da će vanredno stanje biti ukinuto po okončanju pandemije.

Evropski parlament treba u sredu da razmatra stanje ljudskih prava u Mađarskoj.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.