Izvor: Radio 021, 21.Jul.2019, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP radi na uvođenju narukvica za zaštitu žrtava nasilja

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je danas da ovo Ministarstvo uveliko radi na uvođenju nove mere zaštite žrtava porodičnog nasilja preko sistema narukvica za žrtve i počinioce.

Ona je za Tanjug naglasila i da pored mera koje preduzima, MUP želi da ohrabri društvo da ne ćuti o ovom problemu, već da o njemu govori i da mu se, kako je poručila, "svi zajedno na najbolji moguć način suprotstavimo".

"Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bi žrtve bile što sigurnije, MUP, u saradnji sa organizacijom 'UN Women' i uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške, već sprovodi projekat 'Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji' da bi se kapaciteti policije i drugih državnih organa unapredili", rekla je Popović Ivković.

Ona je precizirala da je najveća pažnja posvećena upravo uvođenju sistema narukvica koje bi bile povezane sa policijskim upravama i stanicama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti i kako bi policija odmah reagovala.

"Upravo uvođenjem ovakvog sistema pokazujemo da problemu nasilja prilazimo na veoma ozbiljan i konkretan način", istakla je ona.

Podsetila je da je odmah nakon usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine, policija preuzela veću odgovornost, dobijanjem novih ovlašćenja.

Od uvođenja zakona do danas policija je izrekla oko 55.000 hitnih mera, kako privremenog udaljenja nasilnika iz stana, tako i zabrane prilaska i kontaktiranja sa žrtvom.

"Takođe, u okviru našeg Operativnog centra otvorena je besplatna telefonska linija 0800 100 600 koja je dostupna 24 časa, gde se prijavljuje nasilje u porodici na nivou cele Srbije. Svako ko u svom okruženju ima neki slučaj porodičnog nasilja može da prijavi događaj i anonimno", napomenula je Popović Ivković.

Ona je naglasila i da će MUP nastaviti da radi na unapređenju sopstvenih kapaciteta kako bi pružili što bolju zaštitu žrtvama.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.