Uvodi se sistem narukvica za zaštitu žrtava nasilja

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je danas da ovo Ministarstvo uveliko radi na uvođenju nove mere zaštite žrtava porodičnog nasilja preko sistema narukvica za žrtve i počinioce.
Uvodi se sistem narukvica za zaštitu žrtava nasilja
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Ona je za Tanjug naglasila i da pored mera koje preduzima, MUP želi da ohrabri društvo da ne ćuti o ovom problemu, već da o njemu govori i da mu se, kako je poručila, "svi zajedno na najbolji moguć način suprotstavimo".
 
"Kako bi žrtve bile što sigurnije, MUP, u saradnji sa organizacijom 'UN Women' i uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške, već sprovodi projekat 'Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji' da bi se kapaciteti policije i drugih državnih organa unapredili", rekla je Popović Ivković.
 
Ona je precizirala da je najveća pažnja posvećena upravo uvođenju sistema narukvica koje bi bile povezane sa policijskim upravama i stanicama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti i kako bi policija odmah reagovala. 
 
"Upravo uvođenjem ovakvog sistema pokazujemo da problemu nasilja prilazimo na veoma ozbiljan i konkretan način", istakla je ona.
 
Podsetila je da je odmah nakon usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine, policija preuzela veću odgovornost, dobijanjem novih ovlašćenja.
 
Od uvođenja zakona do danas policija je izrekla oko 55.000 hitnih mera, kako privremenog udaljenja nasilnika iz stana, tako i zabrane prilaska i kontaktiranja sa žrtvom.
 
"Takođe, u okviru našeg Operativnog centra otvorena je besplatna telefonska linija 0800 100 600 koja je dostupna 24 časa, gde se prijavljuje nasilje u porodici na nivou cele Srbije. Svako ko u svom okruženju ima neki slučaj porodičnog nasilja može da prijavi događaj i anonimno", napomenula je Popović Ivković.
 
Ona je naglasila i da će MUP nastaviti da radi na unapređenju sopstvenih kapaciteta kako bi pružili što bolju zaštitu žrtvama.
  • Srdjan

    21.07.2019 13:23
    glupost
    Sistem ne radi godinama, kojoj jadnoj zrtvi ce ta narukvica pomoci? Dok prijavi sta se desava verovatno nece ni biti ziva. I sta je poenta, zivis sa nekim ko te maltretira ali imas narukvicu, drzava te cuva? Samo zatvor i ludnica je resenje, odstraniti bolest iz drustva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.