Izvor: Radio 021, 23.Jul.2020, 16:53

MASA pohvalila pokrajinski sekretarijat jer je konačno objavio rezultate sprovedenog konkursa

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) pohvalila je napredak Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje u proceduri sprovođenja konkursa, uz napomenu da ipak nisu ispunjeni suštinski zahtevi ove zajednice, pa i dalje situacija nije transparentna.

Naime, MASA govori o situaciji koju je 021 pratio - o tajnim javnim konkursima u sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Sekretarijat je sprovodio više konkursa poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dve godine, o kojima javnost nije mogla puno da sazna jer rezultati nisu objavljivani, a oni koji su dobili novac obelodanjeni su tek na dodeli ugovora. Naučnici i istraživači koji su učestvovali na ovim konkursima upozoravali su na veliku netransparentnost u objavi rezultata, sukobu interesa u dodeli novca, nepostojanju jasnih kriterijuma, ali ni mogućnosti za žalbu na rešenja komisija.

Nakon što je 021 u dva navrata pisao o ovim sumnjivim konkursima, a MASA u maju tražila promene nabolje i u interesu naučne struke, sekretarijat je nedavno objavio rezultate konkursa za finansiranje kratkoročnih projekata i napravio, kaže MASA u novom saopštenju, neki pomak.

"Rezultati konkursa su objavljeni na sajtu Sekretarijata na stranici na kojoj je objavljen konkurs, čime je učinjen napor da se rezultati konkursa učine dostupnim javnosti. Rezultati su objavljeni javno i to pre potpisivanja ugovora o finansiranju sa rukovodiocima odabranih projekata. Objavljena je celokupna lista predloga projekata, tj. i onih koji nisu i onih koji jesu izabrani na konkursu, sa ukupnom ocenom koju su ostvarili na konkursu. Uz navedene zahteve koji su se ticali samog konkursa, sekretarijat je pre završetka konkursa objavio i informacije o članovima novoizabranih Stručnih saveta, što je takođe bio jedan od zahteva MASE. MASA stoga konstatuje da su ovim ispunjeni elementarni uslovi transparentnosti konkursne procedure", navodi grupa naučnih radnika u dopisu koji će biti poslat i sekretarijatu.

Međutim, napominje MASA, i dalje nisu ispunjeni suštinski zahtevi - rezultati nisu objavljeni uz isticanje svih bitnih ocena projekata, tako da nije jasno kako se došlo do ukupne ocene projekta. Takođe, i dalje postoji sukob interesa jer predlagači projekata i članovi komisija često dolaze sa istih fakulteta, tačnije dobre su kolege.

MASA smatra da je sekretarijat pokazao dobru volju, ali se nada da će svi zahtevi biti ispunjeni i da će postupak dodele novca iz budžeta biti maksimalno transparentan.

Kao jednu zanimljivost, grupa naučnika ističe mogućnost sekretara da diskreciono i mimo volje komisija dodeli nekome novac što, kako je kažu, potpuno u suprotnosti sa onim za šta se zalažu i traže da se ovaj postupak uredi i projekti koji na ovaj način dobiju novac jasno označe.

Rezultate konkursa možete da pogledate OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.