Lončar tvrdi da novac iz fondova za decu ide na kockanje, poziva se na tabloid

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2018, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar tvrdi da novac iz fondova za decu ide na "kockanje", poziva se na tabloid

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je kako novac koji uplaćuju građani za lečenje dece preko SMS poruka odlazi na "kockanje u neki investicioni fond".

U Skupštini Srbije se raspravljalo i o humanitarnoj organizaciji "Podrži život", a ministar Lončar je najavio kontrolu trošenja novca, preneo je N1. Lončar je poručio da je od 2014. do 2018. godine u zdravstvo uloženo 176 miliona evra, a od 2008. do 2012. godine 46 miliona evra. On je istakao i da se danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 200 dece koja boluju od retkih bolesti leče iz budžeta, dodavši da budžet iznosi dve milijarde dinara.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je u poslaničkom klubu SDS, rekao je da će oni podržati izmene finansijskog plana RFZO, ali je, kaže, problem što se to na dnevni red stavlja posle šest godina vlasti SNS.

"Što se tiče lečenja retkih bolesti, apsolutno podržavamo, ali mislim da je ta reakcija zakasnela. Naročito je problem ako je ona izazvana time što su neki glumci ili sportisti pomagali našoj deci. Ne treba njih da targetirate kao nekakve plaćenike, kao nekakve ljude koji žele loše državi. Oni su samo želeli da pomognu, a za vas je pitanje zašto to niste uradili vi, nego ste pustili da to rade negi drugi građani Srbije", rekao je Aleksić.

On je dodao da je vlast ranije mogla da kaže da recimo neće ulagati 15 miliona evra u gondolu nego da je prioritet lečenje dece. "A ne da vi, gospodine ministre, targetirate fondacije, glumce, sportiste koji su u odsustvu države na neki način želeli da pruže podršku deci kojoj nisu uspela da nađu rešenje u svojoj džavi", rekao je Aleksić.

Nakon što je izneo podatak koliko je dece lečeno 2011. godine, a koliko danas, Lončar je odgovorio i na Aleksićeve kritike upitavši ga da li postoji bilo gde u svetu da se novac traži za lečenje dece, a da taj novac ide na "kockanje u neki investicioni fond". 

"Kažete da ja napadam neke fondove, neke glumce, ja vas pitam, evo prvi put pričam o tome, da li postoji negde u svetu primer da vi pošaljete sms poruku jer vam traže da lečite neko dete, a vaš novac ne ide da se leči to dete i vi o tome niste obavešteni nego ide na kockanje u neki investicioni fond", upitao je Lončar.

Upitao je i kakav je to "trust mozgova doneo odluku da ne ide dete na lečenje nego se taj novac daje u investicioni fond". On kaže da se postavlja pitanje transparentnosti i po kojim principima rade ti fondovi, kao i ko je od lekara stručnjak za sve oblasti da donese odluku ko će gde da ide da se leči.

Organizacija koju pominje ministar je fond "Podrži život" koju je osnovao glumac Sergej Trifunović, a navode o tome da je novac ove fondacije uplaćivan pojedinim investicionim fondovima objavio je Srpski telegraf, poznat po tome što je tp jedan od tabloida koji najčešće krše Kodeks novinara Srbije. Trifunović nije bio dostupan za komentar, preneo je N1.

U međuvremenu, poslanici Marinika Tepić objavila je da je vladajuća većina na čelu sa Srpskom naprednom stranku odbila predlog da se novac od kockarnica, kladionica i Lutrije dodatno usmeri za lečenje dece u inostranstvu.

"Poslanice SNS - majke, bake, sestre ostale su skrštenih ruku i tupih pogleda na poziv da bar napuste salu u znak revolta zbog partije iznad života dece. Tražila sam od Maje Gojković da bar ona podrži predlog, jer je istovremeno i predsednica Odbora za prava deteta. Ali ne, podsmevali su se i meni i Sergeju Trifunoviću i drugim javnim ličnostima koje sam pomenula da pomažu porodicama za lečenje dece na vreme, dok se oni igraju države", napisala je Tepić na Tviteru.

I danas mi je @sns_srbija odbila predlog da se novac od kockarnica, kladionica, Lutrije dodatno usmeri za lečenja u inostranstvu.

Poslanice SNS-majke, bake, sestre ostale su skrštenih ruku i tupih pogleda na poziv da bar napuste salu u znak revolta zbog partije iznad života dece! pic.twitter.com/li20bKljk1

— Marinika Tepić (@MarinikaTepic) October 3, 2018

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.