Lončar se o fondaciji Podrži život poziva na tabloid

Izvor: N1 televizija, 03.Okt.2018, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar se o fondaciji "Podrži život" poziva na tabloid

Država je obezbedila dodatnih pola milijarde dinara za lečenje retkih bolesti. U Skupštini se, međutim, raspravljalo i o humanitarnoj organizaciji “Podrži život”, ministar Lončar najavio je kontrolu trošenja novca.

Izvor: N1

Poslanici skupštine Srbije počeli su raspravu o dnevnom redu na kojem je i odluka o izmeni finansijskog plana Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je da se iznos sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za lečenje retkih bolesti povećava sa milijardu i po, na dve milijarde dinara.

Ipak, to je izazvalo opštru polemiku, i to o navodima jednog tabloida da je novac za lečenje dece zloupotrebljen u humanitarnoj organizaciji "Podrži život".

Obrazlažući odluku kojom se za 500 miliona dinara povećavaju sredstva za lečenje pacijnata koji boluju od rethih bolesti resorni ministar Zlatibor Lončar naveo je da se u Srbiji o trošku države leči oko 200 ovakvih pacijenata i to dece obolele od urođenih bolesti metabolizma.

Iako su pojedini poslanici opozicije podržali ovakvu odluku, imali su i određene zamerke, što je dovelo i do polemike u sali.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić smatra da je reakcija države zakasnila.

“I naročito je problem i ako je ona izazvana time što su neki glumci ili sportisti pomagali našoj deci, našim ljudima - ne treba njih sada da targetirate kao nekakve plaćenike, što ste uradili, kao nekakve ljude koji žele loše svojoj državi. Ne, oni su samo želeli da pomognu ljudima jer su možda bili u situaciji više nego neko drugi. A za vas je pitanje zašto to niste uradili vi, nego ste pustili da to rade neki drugi građani Srbije”, upitao je Aleksić.

Lončar je uzvratio pitanjem postoji li negde u svetu primer humanitarnog fonda koji od građana traže da šalju SMS poruke za lečenje nekog deteta, a vaš novac ne ide za to lečenje, već ide na kockanje u neki investicioni fond.

Aleksić je rekao da ne zna da li takav primer postoji, ali je imao nova pitanja za ministra.

“Prvo zašto vi kao država niste pohapsili te koji kradu pare građana i kockaju se sa njima, i kao drugo zašto je država dala 250 hiljada evra za lečenje malog Dušana u jedan od tih fondova”, upitao je on.

Ministar je, posle tih pitanja, najavio kontrole. “Evo, drago mi je da imamo svu podrške i zvaću i premijerku, sve nadležne službe danas da se od sutra krene i da sve što se radi bude najtransparetnije, da se vidi šta je i kako urađeno sa svakim dinarom”, kazao je Lončar.

Organizacija koju pominje ministar je fond “Podrži život” koju je osnovao glumac Sergej Trifunović, a navode o tome da je novac ove fondacije uplaćivan pojedinim investicionim fondovima objavio je Srpski telegraf. Trfunović nije bio dostupan za komentar.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Posle pisanja tabloida ministar najavio kontrole

Izvor: N1 televizija, 03.Okt.2018

Država je obezbedila dodatnih pola milijarde dinara za lečenje retkih bolesti. U Skupštini se, međutim, raspravljalo i o humanitarnoj organizaciji “Podrži život”, ministar Lončar najavio je kontrolu trošenja novca...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.