Izvor: Radio 021, 17.Avg.2019, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar o smrti devojčice: Ispitaćemo slučaj do kraja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će do kraja biti ispitana reakcija službe Hitne pomoći u slučaju smrti dvogodišnje devojčice kojoj je pozlilo na Vlasinskom jezeru.

"Hitna pomoć je krenula iz Surdulice i našli su se na pola puta. Pokušali su sve mere reanimacije, ali nije uspelo. Sačekaćemo rezultate obdukcije, samo molim za malo strpljenja", kazao je Lončar, koji je roditeljima preminule devojčice izrazio saučešće.

On je dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i taj slučaj pokazuje "koliko je bilo loše uvođenje decentralizacije u zdravstvu zbog koje se u konkretnom primeru ne zna da li je za intervenciju nadležan dom zdravlja u Surdulici ili u Vlasotincu".

"Zato od 1. januara svi domovi zdravlja prelaze na nivo Republike", rekao je ministar.

Zašto DZ Crna Trava nema mobilnu ekipu?

Kada je devojčici pozlilo, roditelji su pozvali Hitnu pomoć u Crnoj Travi. Tamo im je rečeno da ne mogu da izađu na teren jer imaju samo jednog dežurnog lekara u noćnoj smeni. Mediji prenose i izjavu tog dežurnog lekara da je roditeljima savetovao da pozovu surduličku hitnu službu računajući, kako je rekao, da možda imaju na terenu vozilo koje je blizu.

Dom zdravlja Crna Trava je ogranak Doma zdravlja u Vlasotincu. U njemu radi ukupno 25 ljudi, od kojih je sedmoro lekara. Novac za njihove plate izdvaja opština Crna Trava.

RTS podseća da su još pre tri godine ukazivali na problem nedostatka kadra u DZ Crna Trava. Tada je Ministarstvo zdravlja reagovalo, deo kadra je zaposlen, ali problem i dalje postoji.

Direktorka Doma zdravlja Vlasotince Milena Stanković Mitrović ukazuje da je sistemski određeno da DZ Vlasotince ima četiri lekara što je, kaže, neodrživo. Ističe da Crna Trava mora da bude izuzeta iz normativa da bi mogla da radi normalno.

Prema njenim rečima, u Crnoj Travi ne postoji organizovana hitna služba.

"Lekari rade u smenama, 24 sata dnevno imamo lekara u ambulanti. Teško je organizovati rad, to je prostor od 300 kilometara kvadratnih. Teško je doći i zimi i leti, potrebno je dosta vremena, nemoguće je da jedan lekar u smeni napusti dom zdravlja, to znači da on ne može da se vrati četiri-pet sati", ukazuje Stanković Mitrović za RTS.

Apeluje da je neophodno 10-11 lekara da bi Dom zdravlja normalno organizovao rad. Ukazuje i da sanitet ne postoji pošto Dom zdravlja nije prošao konkurs pre nekoliko godina.

Autor: Beta, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.