Lekarska komora osigurava od profesionalne odgovornosti

Izvor: Studio B, 29.Mar.2011, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekarska komora osigurava od profesionalne odgovornosti

Lekarska komora Srbije počela je proceduru osiguranja svih licenciranih lekara u Srbiji od profesionalne odgovornosti, saopšteno je danas iz te strukovne organizacije

U saopštenju se navodi da je, po završetku postupka, za osiguravajuću firmu izabran DDOR Novi Sad a da osigurana suma po jednom lekaru iznosi 10.000 evra.

Predmet osiguranja je zakonsko-pravna odgovornost za štete nastale usled smrti, povrede ili oštećenja zdravlja, koje su prouzrokovane obavljanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << delatnosti lekara.

"Osiguranje pokriva štete iz delatnosti lekara koje obavljaju u zdravstvenim ustanovama u državnoj ili privatnoj svojini, ali i štete nastale iz bilo koje medicinske radnje u urgentnim slučajevima, kada je lekar u profesionalnoj obavezi da interveniše, iako nije na dužnosti lekara", navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da se osiguranje ne odnosi na lekarsku grešku, jer se tu radi o krivičnoj odgovornosti, odnosno o nesavesnom lečenju i teškom delu protiv zdravlja ljudi, pa krivični postupak ne može pokrivati osiguranje.

"Ugovor o osiguranje od profesionalne odgovornosti odnosi se na zahteve za nadokandu štete u građanskom, to jest parničnom postupku", navodi se. Osiguranje pokriva, po jednom lekaru u jednoj godini, najviše 20.000 evra za sve njegove štetne slučajeve zajedno. Pojedinačna šteta ne može biti veća od 10.000 evra a štete manje do 200 evra nisu obuhvaćene osiguranjem.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.