Krivična protiv trojice direktora zbog zloupotrebe službenog položaja

Izvor: Glas javnosti, 03.Avg.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična protiv trojice direktora zbog zloupotrebe službenog položaja

BEOGRAD - Poreska policija podnela je Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu krivičnu prijavu protiv trojice direktora zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja u privredi i na taj način oštetili budžet Srbije za 5,5 miliona dinara.

Krivične prijave su podnete protiv generalnog direktora JKP "Stan" iz Novog Sada V. M, finansijskog direktora tog preduzeća Z. G, kao i protiv direktora privrednog društva "Mrm Argons" iz Novog Sada M. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << M.

Kako je navedeno u saopštenju, V. M. je, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za M. M, zloupotrebom položaja, od juna 2007. do juna 2008. godine, izdavao naloge finansijskom direktoru Z.G, da vrši prenos sredstava sa tekućeg računa preduzeća "Stan" na račun privrednog društva "Mrm Argons", u iznosu većem od izdatih računa i pruženih usluga, odnosno za iznos veći od 20 miliona dinara.

U nameri da prikrije zloupotrebu, V. M je evidentirao u poslovnim knjigama svog privrednog društva lažni avansni račun i lažne fakture po kojima nije bilo prometa dobara i usluga i neosnovano koristio pravo na odbitak prethodnog poreza na dodatu vrednost u iznosu od 1,6 miliona dinara.

Iz navedenih razloga V. M. je nezakonito izbegao plaćanje PDV-a u iznosu od 1,6 dinara i omogućio protivpravnu imovinsku korist drugome u iznosu od 20 miliona dinara.

M. M. je, iskorišćavanjem službenog položaja, od juna 2007. do oktobra 2008. godine, nezakonito raspolagao novčanim sredstvima privrednog društva, tako što je sa poslovnog računa podizao gotov novac za sopstvene potrebe, čime je nezakonito izbegao obračun i plaćanje poreza na prihode od kapitala 3,8 miliona dinara i protivpravno pribavio imovinsku korist od 15,3 miliona dinara.

U istom periodu vršio je plaćanja sa tekućeg računa privrednog društva "Mrm Argons" drugim privrednim subjekatima, na taj način što je izmirivao zaostala dugovanja privrednog društva "Mmm Zeus", gde je osnivač i direktor, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist drugom privrednom društvu od 8,9 miliona dinara.

Radnjama prijavljenih lica pribavljena je protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu od 44,3 miliona dinara, a budžet Srbije oštećen za oko 5,5 miliona dinara, navodi se u saopštenju

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.