Izvor: Radio 021, 07.Sep.2020, 15:56

Kostić: U Srbiji broj akademika manji nego u zemljama u okruženju

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir S. Kostić najavio je da će krajem oktobra početi izborni ciklus za izbor redovnih, dopisnih i inostranih članova SANU u 2021. godini i naveo da Akademija ima ukupno 130 članova, što je "jedan od najmanjih brojeva sa kojim dočekuju izborni ciklus".

Kostić je rekao da će od kraja oktobra, kada će biti objavljen javni oglas, do kraja januara biti predlagani kandidati za članove SANU, a da će početkom novembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sledeće godine biti izbori. Kako kaže, SANU u ovom trenutku ima 99 redovnih i 31 dopisnog člana.

"U Srbiji je broj akademika manji nego u sličnim sredinama u našem okruženju. Kod nas je 1,9 na 100.000 stanovnika. Jedino je Makedonija 2,2, svi ostali su pet, sedam", istakao je i naveo da prvi put izborni ciklus dočekuju sa manje od 100 redovnih članova.

Prosek starosti akademika je 73,5 godina, dok je procenat članova starijih od 85 godina između 15 i 22 odsto, u zavisnosti od odeljenja. SANU ima samo 11 odsto članica, a tri odeljenja su bez ijedne članice.

Kostić je ukazao na to da Akademija ima "progresivnu liniju smanjenja broja članova što se odražava i na njene kapacitete da odgovori na sva pitanja koja se pred nju postavljaju".

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

SANU najavio teme i ciljeve za naredni period

Izvor: RTS, 07.Sep.2020

Iako je, prema mišljenju prvog čoveka Srpske akademije nauka i umetnosti, u doba pandemije sve neizvesno, ta institucija postavila je ciljeve kojima će se u narednom periodu posvetiti. Kultura, medicina, obrazovanje i kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji našli su se na spisku akademika....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.