Predsednik SANU: O sporazumu iz Vašingtona akademici znaju iz medija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2020, 14:51

Predsednik SANU: O sporazumu iz Vašingtona akademici znaju iz medija

Srpska akademije nauka i umetnosti (SANU) o sporazumu iz Vašingtona "nema više informacija nego što postoji u štampi", izjavio je danas predsednik SANU Vladimir S. Kostić na konferenciji za novinare.

"Koliko znate vi toliko znaju i članovi Akademije", rekao je Kostić, odgovarajući na pitanje da li će se Akademija izjašnjavati o sporazumu Beograda i Prištine, koji je prošle sedmice potpisan u Beloj kući pod popkroviteljstvom američke administracije i predsednika SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Donalda Trampa.

Kostić je naglasio da "Akademija nije pozvana ni u kakvu podelu odgovornosti" prema poslednjim događajima.

On je naveo da su brojni akademici dali svoja mišljenja koja su heterogena i dodao kako će "pozdraviti pravo svakog akademika da se izjasni, kako god smatra da treba da se izjasni".

Na pitanje novinara kakvo je mišljenje SANU o podizanju spomenika Stefanu Nemanji, Kostić je odgovorio da smatra kako bi o tome Akademija trebalo da se izjašnjava, ali je problem bio što od februara nije radila zbog korona virusa.

Kostić je rekao da su neki akademici dali svoje mišljenje o tome, kao što je i on dao u jednom intervjuu, ali je konstatovao kako se o tom pitanja SANU nije oglasila i ocenio "da je trebalo".

Kostić je rekao da će Akademija "u razumnom vremenu" organizovati naučni skup koji će biti posvećen problemu spomeničke kulture.

SANU broji 130 članova, najmanje do sada, krajem oktobra izborni ciklus

Kostić je za kraj oktobra najavio izborni ciklus u okviru kojeg će se birati redovni, dopisni i inostrani članovi akademije.

Na konferenciji za medije koja je danas održana u SANU, on je naveo da akademija u ovom momentu ukupno broji 130 članova, najmanje do sada.

"To je jedan od najmanjih brojeva s kojim SANU dočekuje izborni ciklus, i uopšte je u Srbiji broj akademika manji nego u komparativnim sredinama u našem okruženju. Imamo 99 redovnih i 31 dopisnog člana akademije. Prosek starosti naših akademika je 73, 5 godina akademika. Procenat starijih akademika od 85 godina u zavisnosti od članstva u različitim odeljenjima kreće se od 15 do 22 posto, što je za nas malo frustrirajuće, a samo 11 procenata članstva SANU čine žene. Čak tri odeljenja su bez članica", kazao je Kostić.

Predsednik SANU napomenuo je da procenat članstva u okviru prirodno-matematičkih oblasti iznosi 60 procenata, u društveno humanističkim naukama 30 posto, a samo 10 posto članstva SANU čine akademici u umetničkim oblastima.

"Krajem oktobra biće omogućeno putem javnog oglasa da se sve do kraja januara predlože kandidati od strane pojedinaca, odbora SANU, ali i naučnih i umetničkih institucija. Po proceduri, početkom juna naredne godine treba da se sastavi spisak kandidata sa većinom glasova, a u novembru je planiran izbor tajnim glasanjem", kazao je Kostić.

Dodao je da će do 15. decembra ove godine biti urađen presek stanja po odeljenjima.

"Na taj način ćemo kao predsedništvo sugerisati Skupštini koliko broj ljudi po različitim odeljenjima treba da bude primljeno", kazao je Kostić.

Odgovarajući na novinarska pitanja da li će se SANU oglašavati povodom izgradnje spomenika osnivaču srpske srednjovekovne države Stefanu Nemanji u Beogradu i sadržaja sporazuma potpisanog u Vašingtonu, Kostić je napomenuo da SANU nije od februara radila jer su njeni članovi bili među najugroženijima u pandemiji virusa kovid 19.

"Po mnogim pitanjima SANU je izlazila sa komentarima, na izgradnju gondole na Kalemegdanu, Beograda na vodi... oko događanja u Instanbulu u vezi sa Aja Sofijom ili na KIM oko manastira Visoki Dečani. Ipak, podsećam da SANU nije politička stranka i u njenom članstvu postoje heterogena mišljenja", kazao je Kostić i najavio organizaciju naučnog skupa u svom Odboru za kulturu koji bi se bavio spomeničkom kulturom.

Prema njegovim rečima, članovi SANU nemaju bogatije kontakte sa predstavnicima vlasti nego što je to slučaj sa običnim građanima.

Kostić se osvrnuo i na bogat program do kraja godine u okviru kojeg će se održati okrugli sto "Srpska književnost i srpsko pozorište do Prvog svetskog rata u organizaciji Odeljenja za jezik i književnost SANU, zatim Konferenciju astronoma Srbije, naučni skup 'Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji', izložbe posvećene Vladanu Đorđeviću i Vlahu Bukovcu, koncerte klasične muzike...

"Pokušaćemo da izađemo iz ove zgrade serijom koncerata 'Kompozitori, članovi SANU' koji će se odigravati širom Srbije. U sledeće dve godine prikazaćemo stvaralašvo naših manje poznatih kompozitora", kazao je predsednik SANU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kostić: SANU nije upoznata sa sporazumom iz Vašingtona

Izvor: Danas, 07.Sep.2020

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je danas da Akademija nije upoznata sa sporazumom iz Vašingtona, kao i da je niko nije konsultovao u vezi s tim.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.