Izvor: Luftika.rs, 08.Jun.2020, 16:01

Koronavirus ušao i u beogradske studentske domove

Studentski domovi u Beogradu postali su nova žarišta koronavirusa, potvrđeno je u Studentskoj poliklinici portalu Nova.
Ipak, epidemiolog te klinike Mila Paunić uverava da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom.
“Izolaciju obolelih studenata i kontakata, rešili smo ad hoc, uz pomoć ustanove Studentski centar, koja je pronašla prostor za izolaciju. veliku pomoć pružile su nam kolege iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Reč je o dvadesetak studenata i njihovih kontakata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << koji su u izolaciji”, kaže za Nova.rs dr Paunić.
“Sve ustanove u okviru Studentskog centra sprovode veoma rigorozne preventivne mere. Domovi su, međutim, gusto naseljeni kolektivi, mladi se intenzivno druže, studentske sobe su male, i uvek postoji pretnja da se infekcija proširi, i mi radimo sve da se to ne desi”, naglašava dr Paunić.
Iz Studentskog centra je saopšteno da su, prema informacijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, od povratka studenata u studentske domove 15. maja do sada, potvrđena tri slučaja infekcije koronavirusom.
„Ovi studenti nisu imali simptome bolesti pri povratku u studentski dom, ali su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, što su naknadno saznali. Sva tri potvrđena slučaja dobila su pravovremenu lekarsku pomoć, dok je dvadesetak studenata koji su bili u kontaktu sa osobama pozitivnim na koronavirus, odmah izolovano i testirano“, ističe se u saoptenju.
Podseća se i da je svim stanarima studentskih domova propisano obavezno praćenje propisanih mera i preporuka nadležnih organa, poput izbegavanja bliskih kontakata, redovnog pranja ruku u skladu sa preporukama stručnjaka, korišćenja „dezinfekcionih barijera“ za obuću, nošenja maski, kao i održavanja higijene životnog i radnog prostora.
U slučaju da primete povišenu telesnu temperaturu, suvi kašalj ili posumnjaju na bilo koji od simptoma virusa COVID-19, studenti se mogu javiti lekarima Respiratorne ambulante Studentske poliklinike (Prote Mateje 29), a potom i upravi svog studentskog doma, navodi se u saopštenju.
Dežurni lekari Studentske poliklinike su dostupni 24 časa dnevno na broju telefona 063/359-284.
Danas su u Srbiji registrovana 73 nova slučaja zaraze, juče 82, dok je u subotu taj broj iznosio 74 novozaražena, podseća Nova.rs.
U petak je najveći broj novih slučajeva koronavirusa, 22 od 96, registrovan je u Beogradu, a prestonica je sve vreme na čelu po broju zaraženih.
Prema jučerašnjem preseku, Beograd je imao 29 novozaraženih, a u subotu 18 slučajeva.
Kon: Studentski dom u Beogradu, Novi Pazar i Tutin – nova žarišta Epidemilog Predrag Kon rekao je da nije isključeno da se drugi talas koronavirusa vrati i to veoma intenzivno, te ukazao na nova žarišta u Srbiji. Kon je istakao da su ljudi bili diciplinovani dok su bile restriktivne mere, a da je sada sve pitanja odnosa.
„Imate situaciju da je u jednom vrtiću to krenulo, počelo kod jedne osobe koja radi na održavanju higijene i ona je sa tri saradnice putovala i tako je došlo do zaraze. Srećom nije bilo dužeg kontakta sa decom i direktog kontakta dužeg od 15 minuta sa vaspitačicama, ali su tri vaspitačice udaljene sa posla“, rekao je Kon, a preneo N1.
On je za TV „Prva“ naveo da postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita i potvrdio da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.
„Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. Mi sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje“, pojasnio je Kon.
Prema njegovim rečima, to što su mere ukinute, ne znači da ne postoji nikakva kontrola.
„Mi se satiremo od posla da nađemo kontakte, a vi imate situaciju da neko uopšte ne korsiti zaštitna sredstva. Ona su za hronične bolesnike i starije obavezujuća. Ako se ovako nastavi može da se desi da na tome institiram“, istakao je epidemiolog.
Dodao je da se niko ne može igrati sa tim i da se dozvoli da se virus vrati u nekom intenzivnijem talasu.
„Ako ste starija osoba i morate da idete u prodavnicu – nosite masku i nemojte da prilazite nekome na metar“, poručio je Kon.
Prema njegovim rečima, povećanje pacijenata na respiratorima pokazuju da virus nije oslabio.
„Njegov potencijal prenošenja je oslabio, ali to je vezano za sezonu. To je ono na šta mi i dalje računamo, mi ne možemo da dočekamo takvo povećanje kao što je bilo u petoj i šestoj sedmici“, rekao je on.
Istakao je da je situacija sa studentima, domovima za stare i praznike pokazala da je virus živ i prenosiv.
„Nema alternative, mi moramo da se otvorimo i da živimo, ako to ne budemo uradili, nećemo imati sredstava da očuvamo zdravstveni sistem. Mi smo iscrpeli mogućnosti vezane za vanredno stanje“, pojasnio je Kon.
Kako je za jedan dan od koronavirusa u Srbiji ozdravilo 4.000 pacijenata

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.