Izvor: Radio 021, 31.Mar.2020, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kon: Uvođenje 24-časovne zabrane kretanja ima smisla samo kod naglog skoka zaraženih i umrlih

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za N1 da je preduslov za uvođenje 24-časovne zabrane kretanja ozbiljno pogoršanje situacije, što znači nagli skok broja zaraženih i preminulih.

"Teoretski i praktično potpuno je nemoguće ako 24 časa u 14 dana nema mogućnosti kontakta, teoretski je nemoguće da virus opstane. To (uvođenje 24-časovne zabrane kretanja) bi imalo smisla ako bi došlo do naglog skoka i posledičnog povećanja umiranja, što nije nemoguće da se desi. To >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je poslednja varijanta", objasnio je Kon za N1.

On dodaje da takva mera neće biti potrebna ako budemo disciplinovani i uspemo da "spljoštimo krivu" skroz ili "smanjimo broj novoobolelih i povećamo broj testiranih". Kon ponavlja da je umereni optimista i da je situacija u Srbiji za sada dobra.

"Imamo pravo da kažemo da smo puno uradili", dodao je Kon.

Epidemiolog ukazuje da je poslednja dva dana umesto naglog rasta broja novoobolelih registrovan pad, ali ističe da to ne bi trebalo da nas zavara. Ističe da ćemo tek kroz pet ili sedam dana, koliko u 90 odsto slučajeva traje inkubacija, videti da li je u pitanju ozbiljniji pad novozaraženih, ili su brojke posledica zagušenja u Institutu Torlaka, gde se obavljaju testiranja.

"Tek posle pet do sedam dana, ako kontinuirano vidimo pad ili održavanje, tada ćemo moći da kažemo da nema dileme da su mere dale rezultate. Sada je to prerano reći", kazao je sagovornik N1.

On objašnjava da se teže posledice oboljenja pojavljuju dve nedelje posle otkrivanja virusa korona kod pacijenta, što bi u slučaju skoka broja zaraženih značilo mnogo više ljudi na respiratoru i onih kojima je život ugrožen.

Tidorović: Pad broja zaraženih pauza, a ne optimizam

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da je podatak o padu broja zaraženih virusom korona u prethodna dva dana "pauza, a ne optimizam".

Tiodorović je za televiziju Prva kazao da se u narednim danima sa brojem zaraženih očekuje "situacija možda još teža nego prethodna". On ističe da se očekuje veliki pritisak u Kliničkom centru Niš i dodaje da je ta ustanova "spremna da primi od 250 do 260 pacijenata".

Tiodorović je rekao da se na Infektivnoj klinici, Klinici za anesteziologiju i Klinici za pulomolgiju smeštaju teško i srednje teško zaraženi pacijenti, ali da su u Nišu spremni i da smeste još pacijenata koji imaju lakše zdravstveno stanje.

On je naveo da do sada nije potvrđen nijedan slučaj prenošenja u bolničkim uslovima, odnosno da je medicinski radnik zarazio pacijenta i dodao da "to treba održati do kraja".

Tiodorović je rekao da je virus korona potvrđen kod devet medicinskih radnika, dok je jedna osoba hospitalizovana. Dodao je da su 32 medicinska radnika u samoizolaciji i da niko nije u teškoj zdravstvenoj situaciji.

Autor: N1, TV Prva

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.