Koliko zapravo ima zdrave hrane u bio-radnjama?

Izvor: Radio 021, 04.Jun.2015, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko zapravo ima zdrave hrane u bio-radnjama?

U Novom Sadu postoji preko pedeset maloprodaja takozvane "zdrave hrane" iliti "bio špajzeva", međutim proizvodi koji se u njima prodaju često ne zaslužuju da ih zovemo "zdravima".

Reklamira se kao zdrava hrana, a u stvari kupujemo mnoštvo proizvoda prepunih masti, šećera, konzervansa, emulgatora i aditiva.

Slatkiše koji se reklamiraju kao zdravi i integralni: štanglice sa suvim grožđem, kornfleksom ili susamom, ne biste smeli da konzumirate ukoliko vodite računa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o kilogramima. Tom spisku treba pridodati razne biskvite, integralne keksiće koji nose etiketu "zdrave" hrane. Ispitivanjima je utvrđeno da čak 30 odsto tih namirnica čini rafinisani šećer, a ni masti im ne manjka.

Dragan Grujić, nutricioništa iz Novog Sada za 021 potvrđuje da se često u zdravim hranama prodaju nezdravi proizvodi, ali da je glavni razlog tome tržišna konkurencija, koja nameće određen način poslovanja.

"Treba shvatiti u kakavom vremenu živimo. Od nečeg mora da se živi i računi moraju da se plaćaju. Postoji dosta proizvoda koji ne spadaju u domen zdrave hrane, ali oni se tako ni ne reklamiraju, iako se tu prodaju. Postoje kompenzacije sa velikim marketina, koji za zdravu hranu koju kupe da bi prodavali ne daju novac već robu kompanzuju u kolačina, biskvitima, koka kolama i tako dalje. To je brzo kvarljiva roba i mora brzo i da se proda. Tu su vlasnici zdravih hrana u začaranom krugu, i na njima je da li će uspešno da posluju ili će da propadnu za godinu dana", kaže on.

Sa druge strane, sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu ističu da je problem što retko kada dolaze inspekcije u objekte zdrave hrane, što se ne zna koja je tačno inspekcija nadležna i što sve ove radnje posluju u nekoj vrsti sive zone.

"Zdrave hrane dovode potrošače u zabludu. Pa uzmite za primer "biogric", ta grickalica se prži u ulju ali niko ne zna da li je to ulje jednom ili više puta korišćeno, bilo da je palmino ulje, suncokretovo ili neko treće. Treba voditi računa o deklaracijama ukoliko vam je baš stalo da kupite zdravu hranu. I tu onda nema laži i nema prevare", kažu sa Tehnološkog fakulteta.

Stručnjaci ističu da 75 odsto potrošača u prodavnicama zdrave hrane kupuju keksove za torte i slatkiše, jer se sve prodaje na rinfuz i samim tim je i dosta jeftinije.

Šta zapravo onda spada u zdravu hranu

Svaki organizam je drugačiji, te je sama podela hrane na zdravu i nezdravu opasna klasifikacija. Skoro svaka hrana može biti zdrava za jednog čoveka i nezdrava za drugog.

Za ljude koji imaju celijakiju, parče ražanog hleba je nezdrava hrana. Za ljude koji imaju dijabetes, i voće može biti nezdrava hrana. Za ljude koji nemaju nikakvih zdravstvenih problema, jednolična hrana, ili hrana koja se dugoročno konzumira a njom ne unose svi telu potrebni nutrijenti, je nezdrava hrana.

Stoga je uvek najbolje konsultovati se sa nutricionistom i napraviti režim ishrane koji odgovara vašem organizmu. (Gordana Ćosić)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.