Koji alati su vam potrebni za održavanje dvorišta

Izvor: Luftika.rs, 30.Mar.2020, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji alati su vam potrebni za održavanje dvorišta

Bilo da imate vikendicu koju posećujete subotom i nedeljom, ili da živite u kući sa dvorištem, nema sumnje da ćete svoje parče zemlje morati da održavate i uređujete s vremena na vreme ako želite da vam boravak u istom bude prijatan.
Kako biste bili spremni da vršite manje i veće majstorije po svom dvorištu biće vam potreban alat, pribor za alate, par mašina, i mnogo dobre volje i elana da od svog kutka napravite pravu malu oazu mira u kojoj ćete uživati sa porodicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << i prijateljima. Bilo da planirate da kupite alate, ili da pozajmite, evo šta bi trebalo da pribavite.
Kosilica i trimer za travu – uredite vašu zelenu površinu  Kako biste uredili svoje dvorište najvažnije je da prvenstveno sredite travu u istom. Dakle, da biste bilo šta drugo mogli da radite prvenstveno vam je potrebna kosilica za travu. Ako redovno kosite možete uzeti trimer za travu i srediti nepristupačnije delove dvorišta, ili prostor oko koga se nalazi i cveće koje ne želite da pokosite
Dobra kosilica će vam mnogo značiti i definitivno je potrebno da je imate u garaži, ili u nekom kutku sa ostalom opremom za baštu. Vodite računa i da redovno kosite, ali i to zavisi od toga koliko vremena provodite u kući, odnosno da li u njoj živite, ili vam služi za beg iz grada. Električne kosilice su investicija sa kojom nema greške, a potrudite se da odaberete onu koja vam je najlaška za manevrisanje.
Prskalice i skupljači lišća – najboji tretman za vašu travu Jarko zelena i uređena travnata površina izmami divljenje svih ljubitelja lepo uređenog prirodnog eksterijera a kako biste to postigli i u vašem dvorištu, pored toga što redovno kosite svoju travu, redovno je i navodnjavajte. Osim toga, skupljačima lišća pokupite ono koje napada sa drveća, ili koje vetar nanese, tako da ništa ne bi ugrozilo lepotu vašeg travnjaka.

Baštenski alat – od cveća do povrća  Bilo da želite da uređujete cveće nadomak trema, koje ćete sa uživanjem gledati dok pijete jutarnju kafu, ili želite da okopavate bašticu i uzgajate svoje povrće i voće, baštenski alat će vam biti neophodan. Mnogi kažu da rad u bašti otklanja nervozu i opušta organizam, a ako se i vama ovakva vrsta rada čini inspirativnom biće vam potrebno par pomagala. 
Ručni alat koji vrtlari koriste su svakako lopata, motika, grabulja, ašov i plug. Možda na selu kod bake i deke i dalje možete da pronađete one napravljene od drveta i metala, ali danas ove alate možete pribaviti u bilo kojoj radnji koja prodaje opremu za baštu i dvorište, ili jednostavno u radnji sa alatima.
Takođe, biće vam potrebne i baštenske makaze. Njih možete koristiti za skraćivanje i uređivanje žbunića, vinove loze, ali i grana mladice neke voćke. Ovakve makaze su višenamenske, možete ih pronaći u različitim veličinama i nema sumnje da će vam zatrebati u više navrata prilikom uređivanja dvorišta.
Višenamenski alati neophodni u domaćinstvu  Alati koji su nam potrebni za manje i veće kućne majstorije i u stanu u gradu, neophodni su za dvorište. U ove alate spadaju čekić, šrafciger, set ključeva za majstorisanje, kombinirke i slični alati. Gotovo svaki od navedenih alata ima višenamensku upotrebu, i nema domaćinstva kome bar jednom ne zatreba nešto od navedenog. 
Bilo da pravite nadstrešnicu, popravljate ogradu pa su vam potrebne kombinirke da vratite žicu, ili jednostavno želite da zakucate ekser, male kućne i okokućne majstorije zahtevaju upotrebu ovih alata. Čak iako niste vešti u korišćenju ovih alata, vaše dvorište je prava mesto da to usavršite, ono je vaš kutak koji prilagođavate svojim potrebama.
Naše bake i deke provodile su sate i sate u dvorištu uređujući povrtnjake i voćnjake, zalivajući cveće, baveći se baštom i uživajući u radu na otvorenom. Iako je danas tempo života dosta brži, potreba čoveka da bude u dodiru sa prirodom ne jenjava. Zato sve trenutke u kojima uređujete vaše dvorište shvatite kao dragocene, i uživajte u istim.

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.