Izvor: Radio 021, 07.Dec.2018, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključ efikasnog odgovora na nasilje u porodici saradnja institucija

Saradnja institucija je ključ efikasnog odgovora na nasilje u porodici, istaknuto je na godišnjoj konferenciji Mreže "Život bez nasilja", koju je po trinaesti put danas organizovao pokrajinski zaštitnik građana, u Skupštini Vojvodine.

Tema ovogodišnje Konferencije bila je "Istanbulska konvencija – od zakona do prakse", budući da je Srbija 2. jula ove godine podnela prvi državni izveštaj o primeni Istanbulske konvencije Grevio grupi, nadležnoj za praćenje njene primene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Otvarajući Konferenciju, zamenica Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za ravnopravnost polova Snežana Knežević, istakla je da je važno što ovom događaju prisustvuju predstavnici i predstavnice svih relevantnih institucija, što govori o tome da smo spremni i voljni da sarađujemo i pošaljemo zajedničku poruku da se nasilje nad ženama i nasilje u porodici ne može i ne sme tolerisati.

"Nasilje nad ženama je kompleksan društveni problem, a broj žena koje su preživele nasilje u porodici i broj žrtava femicida govori da su nam potrebni širi okvir i strateški pristup, koji će se fokusirati na prevenciju, zaštitu, gonjenje počinilaca, na integrisane politike, partnerstvo i, ponovo podvlačim – međusobnu saradnju institucija koja predstavlja ključ efikasne borbe protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama", objasnila je ona.

U prvom plenarnom delu Konferencije, uz zamenicu Knežević, govorili su: Biljana Stepanov iz Centra za podršku ženama iz Kikinde, koja je prezentovala Izveštaj iz senke o primeni Istanbulske konvencije, Jasmina Stanković, zamenica tužioca upućena u Republičko javno tužilaštvo, koja je govorila o usaglašavanju krivičnog zakonodavstva Republike Srbije s Istanbulskom konvencijom, Maja Branković Đundić (UNDP) prezentovala je projekat Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji, Zorana Antonijević (OEBS) prezentovala je rezultate najnovijeg regionalnog istraživanja o nasilju prema ženama u Srbiji, a Milorad Kalat (Odsek za prevenciju nasilja u porodici Ministarstva unutrašnjih poslova) predstavio je izveštaj o bazi podataka MUP-a prijava nasilja u porodici.

Na Konferenciji više puta je ukazano na problem neadekvatnih i neusaglašenih evidencija institucija o nasilju nad ženama i nasilju u porodici, zbog čega nije moguće na sveobuhvatan i kvalitetan način sagledati problem i sliku stanja o ovoj pojavi u našoj zemlji.

Nakon plenarnog dela, učesnice i učesnici Konferencije imali su priliku da u manjim grupama učestvuju i razmenjuju mišljenja i iskustva u okviru četiri panela na teme: nasilje nad ženama migrantkinjama i izbeglicama, mediji o nasilju nad ženama, individualni planovi zaštite žrtava, krivično delo proganjanje i polno uznemiravanje.

Mreža "Život bez nasilja" formirana je na inicijativu Pokrajinskog ombudsmana 2005. godine s ciljem unapređenja saradnje i koordinacije svih nadležnih organa i institucija koje se bave zaštitom od nasilja u porodici, kontinuirane edukacije stručnjaka i profesionalaca zaposlenih u ovim institucijama, razmene iskustava i primera dobre prakse.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.