Kenijci optužuju najveću bolnicu za silovanja pacijenata

Izvor: Radio 021, 23.Jan.2018, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kenijci optužuju najveću bolnicu za silovanja pacijenata

Stotine Kenijaca mirno su danas demonstrirale ispred najveće javne bolnice u zemlji, zahtevajući da rukovodstvo ispita tvrdnje o silovanju i seksualnom uznemiravanju pacijenata.

Aktivisti navode da se više od 500 ljudi odazvalo pozivu na protest, čiji su učesnici uputili apel bolnici da preduzme adekvatne mere.

Više od 30 učesnica današnjeg protesta tvrde da su bile zlostavljane u bolnici, dok su druge o tome svedočile na društvenim mrežama, navode aktivisti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Jedna žena je rekla da ju je lekar dodirivao dok je bila u delimično svesnom stanju posle operacije.

Bolnica negira optužbe, a ministar zdravlja Kenije naredio je istragu.

Aktivisti navode da medicinske sestre u bolnici upozoravaju žene, koje idu da doje, da se kreću u grupama na putu od svojih soba do odeljenja za novorođenčad, dva sprata odatle. Kenijski doktori su protestovali zbog lošeg stanja javne zdravstvene zaštite. U operacionim salama nekih javnih bolnica nema hirurških rukavica ili lekova, a zbog nestanka struje lekari ponekad moraju da koriste osvetljenje mobilnih telefona da bi završili proceduru.

Prošle godine su lekari javnih bolnica održali 100-dnevni štrajk pošto je vlada prekršila dogovor o reviziji njihovih radnih uslova i plata. Desetine građana su umrle tokom štrajka, pošto većina Kenijaca ne može da priušti odlazak kod privatnog lekara. Štrajk je okončan jer je vlada pristala da ispuni većinu zahteva doktora.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.