Kako je Internet stigao u Jugoslaviju?

Izvor: Radio 021, 02.Mar.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Internet stigao u Jugoslaviju?

Pre 20 godina, grupa stručnjaka Računarskog centra Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa tadašnjim provajderom "Telefonija", povezala je akademsku mrežu na Internet.

Internet je u tadašnju SR Jugoslaviju stigao 26. februara 1996. godine, a njegovo uvođenje bilo je obavljano u tajnosti. Jedan od glavnih organizatora i odgovornih za uvođenje interneta u Srbiju bio je profesor Zoran Jovanović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koji je rekao da je ideja bila dovođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << novih tehnologija u Srbiju.

Kako kaže, oko 1990. godine imali smo samo jednu vezu sa svetskom mrežom, koja je bila realizovana putem "i-mejl" servisa u Republičkom zavodu za statistiku. Ona je bila prekinuta, a nekoliko godina kasnije, napravljena je izolovana akademska mreža.

- Oko 1993. godine, napravili smo mrežu koja je bila akademska i izolovana od svetske mreže, i imala je samo jednu mogućnost povezivanja sa svetskom mrežom, putem "i-mejla". To je realizovala ekipa sa FON-a, koju je vodio profesor Božidar Radenković – kaže Jovanović.

On je dodao da je FON slao i primao inostrane "i-mejlove" koje je distribuirao akademskoj mreži. Takođe, tada nije postojao nijedan drugi internet servis osim "i-mejla" i "sve je bilo dosta skupo". Tek 26. februara 1996, Srbija se uspešno povezala na Internet.

- Pre 20 godina, putem "Telefonije" smo uspostavili direktnu satelitsku vezu između naše akademske mreže i norveškog provajdera i odjednom su bili otvoreni svi servisi ka svetskoj mreži. Primer za ovo je "web", koji je nakon ostvarenja veze postao dostupan - priča Jovanović za "Blic". Kako je rekao, tada su svi internet servisi bili dostupni jedino akademskoj mreži i samo pojedinci su mogli da ih koriste, ali je ovo bio "revolucionarni napredak".

Interesantno je da je povezivanje na Internet proteklo u tajnosti i da tadašnji državni vrh nije bio upućen u to da smo se priključili svetskoj mreži.

- To se desilo u tajnosti zbog toga što zakonska regulativa nije bila sasvim jasna u vezi toga da li su potrebne posebne dozvole za međunarodne veze tog tipa. Univerzitet u Beogradu je preuzeo inicijativu i odgovornost da se poveže bez političkih odluka. U to vreme, bio je presedan što je to bilo apolitizovano – kaže direktor Računarskog centra Univerziteta u Beogradu, Slavko Gajin.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.