Kako je Internet stigao u Jugoslaviju?

Pre 20 godina, grupa stručnjaka Računarskog centra Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa tadašnjim provajderom "Telefonija", povezala je akademsku mrežu na Internet.
Internet je u tadašnju SR Jugoslaviju stigao 26. februara 1996. godine, a njegovo uvođenje bilo je obavljano u tajnosti. Jedan od glavnih organizatora i odgovornih za uvođenje interneta u Srbiju bio je profesor Zoran Jovanović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koji je rekao da je ideja bila dovođenje novih tehnologija u Srbiju.
 
Kako kaže, oko 1990. godine imali smo samo jednu vezu sa svetskom mrežom, koja je bila realizovana putem "i-mejl" servisa u Republičkom zavodu za statistiku. Ona je bila prekinuta, a nekoliko godina kasnije, napravljena je izolovana akademska mreža.
 
- Oko 1993. godine, napravili smo mrežu koja je bila akademska i izolovana od svetske mreže, i imala je samo jednu mogućnost povezivanja sa svetskom mrežom, putem "i-mejla". To je realizovala ekipa sa FON-a, koju je vodio profesor Božidar Radenković – kaže Jovanović.
 
On je dodao da je FON slao i primao inostrane "i-mejlove" koje je distribuirao akademskoj mreži. Takođe, tada nije postojao nijedan drugi internet servis osim "i-mejla" i "sve je bilo dosta skupo". Tek 26. februara 1996, Srbija se uspešno povezala na Internet.
 
- Pre 20 godina, putem "Telefonije" smo uspostavili direktnu satelitsku vezu između naše akademske mreže i norveškog provajdera i odjednom su bili otvoreni svi servisi ka svetskoj mreži. Primer za ovo je "web", koji je nakon ostvarenja veze postao dostupan - priča Jovanović za "Blic". Kako je rekao, tada su svi internet servisi bili dostupni jedino akademskoj mreži i samo pojedinci su mogli da ih koriste, ali je ovo bio "revolucionarni napredak".
 
Interesantno je da je povezivanje na Internet proteklo u tajnosti i da tadašnji državni vrh nije bio upućen u to da smo se priključili svetskoj mreži.
 
- To se desilo u tajnosti zbog toga što zakonska regulativa nije bila sasvim jasna u vezi toga da li su potrebne posebne dozvole za međunarodne veze tog tipa. Univerzitet u Beogradu je preuzeo inicijativu i odgovornost da se poveže bez političkih odluka. U to vreme, bio je presedan što je to bilo apolitizovano – kaže direktor Računarskog centra Univerziteta u Beogradu, Slavko Gajin.
 
Autor: Blic
  • Radojica

    03.03.2016 13:08
    BG
    Treba uzeti u obzir da je jeseni 1992-e pa do kraja januara 1996 SRJ bila pod medjunarodnim sankcijama. Spoljni zid sankcija je skinut posle potpisivanja dejtonskog sporazuma polovinom januara 1996-e. Koliko se secam, izlazal u svet je realizovan preko Norveske...
  • Jugosloven

    02.03.2016 19:29
    Sreća da nisu pitali vlast, jer d ajesu ni danas ne bismo imali internet
  • Elektronicar

    02.03.2016 18:33
    Mislim da se to desilo mnogo ranije na elektrotehnickom faksu u NS ali dobro sada je to trend da se srbija pise velikim slovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.