Izvor: Radio 021, 01.Dec.2020, 14:59

Kako da pomognete u zbrinjavanju beskućnika u Novom Sadu?

U trenutku kad vlada epidemija, zima je sve bliže, a kapaciteti prihvatilišta u Novom Sadu su puni, marginalizovanim građanima je više nego ikad potrebna pomoć.

Ukoliko ste primetili osobu kojoj želite da pomognete u zbrinjavanju u prihvatilištu ili na drugi način, postoje načini na koje to treba da učinite, ali je potrebna saglasnost beskućnika ili osobe u nevolji za to, naglašavaju nadležni za 021.

Novosađanka koja je javila 021 primetila je ženu koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u njenoj ulici duže boravi na hladnoći, bez adekvatnog krova nad glavom, te je slučaj prijavila Centru za socijalni rad.

U ustanovi je, pak, saznala da se na slučaju ove građanke bez doma već radi, a kako bi ona dobila smeštaj u Prihvatilištu za odrasle i starije u Futogu. U ovom prihvatilištu je trenutno prepuno i postoji lista čekanja, što je pisao i 021, te se ova beskućnica sad nalazi u još goroj situaciji.

A nije jedina kojoj je potrebna pomoć. Šta možete da učinite ukoliko želite da pomognete osobi bez krova nad glavom?

Da bi određeni građanin bio zbrinut, prvo je potrebno da se uradi procena njegovog stanja i potreba, kažu za 021 u Centru za socijalni rad, nadležnoj ustanovi.

To znači i da sam korisnik neke od ustanova socijalnog sistema mora da prihvati uslugu (na primer, privremeni smeštaj).

"Bez pristanka korisnika, odnosno njegovog zakonskog zastupnika, ne sme se pružiti bilo kakva usluga, izuzev u slučajevima utvrđenim zakonom. Ukoliko je neko bez 'krova nad glavom' procenjuje se da li je neophodno urgentno zbrinjavanje, a to je u slučajevima kada lice sem što nema krov nad glavom, ne ostvaruje primanja, nema srodnika koji bi mu pružili pomoć i podršku i zdravstveno stanje je narušeno da zahteva pomoć i negu. U ovim slučajevima lica se smeštaju u Prihvatilište za odrasla i stara lica u Futogu", kažu za 021 u Centru za socijalni rad.

Oni koji nemaju nikakva primanja, imovinu ili srodnika za pomoć i podršku, a funkcionalni su i zdravi, mogu da borave u prenoćištu za beskućnike u Novom Sadu. Ono se nalazi u Ulici Zmaj Ognjena Vuka 13 za muškarce, a u Temerinskoj 6 za žene i otvoreno je svakog dana od 19 časova do sedam sati ujutru narednog dana.

"U toku dana otvoreno je svratište za beskućnike na adresi Futoška 46 gde korisnici mogu da se okupaju, dobiju čistu garderobu i obrok", kažu u Centru za socijalni rad.

Novosađani, stoga, mogu da pomognu onima u nevolji tako što će ih uputiti na Centar za socijalni rad ili u neku od pomenutih ustanova, ili da slučaj samoinicijativno prijave Centru.

Detaljnije o situaciji u kojoj se nalaze najugroženiji građani Novog Sada saznajte OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.