Izvor: Radio 021, 01.Apr.2020, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će izgledati putovanja nakon pandemije?

Kako su ograničenja kretanja širom sveta sve veće, teško je zamisliti kako će putovanja izgledati kada one budu ukinute.

Globalna pandemija virusa korona posebno je pogubna za turističku industriju, ali ona se oporavila od prošlih kriza i eksperti veruju da će to biti slučaj ponovo, piše CNN.

"Ljudi se nisu promenili i još uvek žele da putuju, ali će nužno biti mnogo oprezniji u vezi sa tim šta rade", izjavio je Adam Blejk, profesor ekonomije i šef >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istraživanja na odeljenju za turizam i ugostiteljstvo na Univerzitetu Bornmut u Velikoj Britaniji. "Neće im biti dovoljno samo uveravanje da je sigurno da se putuje, već će morati da vide i stvarne fizičke promene da bi putovanje bilo sigurnije", dodao je on.

Za sada ne znamo kada će ili kako proći pandemija, ali kada se kriza sa javnim zdravljem poboljša, da bi se putnici ponovo pokrenuli moraće da dođe do pada cena, kažu analitičari.

Putnike koji vole krstarenja dočekaće vrlo niske cene kada kruzeri krenu ponovo da posluju, izjavio je Kristofer Anderson, profesor biznisa na Univerzitetu Kornel.

Izazov će biti u privlačenju novih putnika za krstarenje, što će biti od suštinskog značaja za opstanak, rekao je on, nakon globalnih naslova o izbijanju virusa korona na brodovima, ograničenjima putovanja i uskraćivanju dozvola iskrcavanja u lukama.

"Svi, bilo da se radi o krstarenju, prenoćištu ili hotelima, moraće da promene način na koji nadgledaju i čiste okruženje sa kojim su potrošači u kontaktu kako bi gostima povećali nivo komfora", rekao je Anderson.

Seničić: Strpljenje, bolje vrednosni vaučer, nego otkazivanje

Građani Srbije su uplatili oko 250.000 aranžmana za leto i tim povodom direktor YUTA Aleksandar Seničić objasnio je da trenutno nije moguće otkazivanje aranžmana jer turističke agencije, zbog vanredne situacije, ne rade i apelovao je na putnike da budu strpljivi i da prihvate vrednosne vaučere.

"Deo putnika želi da otkaže aranžmane, a mi u ovom trenutku ne možemo da im izađemo u susret... s obzirom na to da je najveći broj aranžmana uplaćen u takozvanoj 'first minut' opciji pod posebnim uslovima", rekao je Seničić.

On ne vidi mogućnost i način na koji će se dozvoliti putnicima da mogu da dobiju svoj novac u onoj meri koliko su za aranžman uplatili.

"Nažalost, veliki deo tog novca je već uplaćen stranim partnerima da bi se osigurala njihova putovanja. S druge strane, znajući da i oni ne rade i da nemaju mogućnosti povraćaja novca, jedini model ovog trenutka koji je ustanovljen jesu vrednosni vaučeri", istakao je Seničić.

Kako je objasnio, postoji veći broj putnika koji razume situaciju u kojoj se nalazi kompletna turistička industrija, ne samo u Srbiji već i u svetu, te prihvata vrednosne vaučere.

"Prihvataju kompenzacije i takozvane vaučere, odnosno potvrde kojima se omogućava produženo korišćenje aranžmana u smislu da u vrednosti vaučera koliko su uplatili mogu da koriste svoje putovanje u narednih godinu dana ili nešto duže u zavisnosti od dogovora sa agencijom", kazao je Seničić.

On objašnjava da je to sistem i model koje su turističke agencije u Evropi i svetu ustanovile i dodaje da je to u ovom trenutku jedini način kako putnici ne bi ostali oštećeni.

Sve velike avio-kompanije i tur operateri na isti način rešavaju probleme, jer kako Seničić kaže, kada bi se krenulo sada sa povraćajem novca na globalnom nivou, turistička industrija, prema njegovim predviđanjima, "urušila bi se u jednom danu".

"Naravno da će agencije pokušati gde je to moguće da eventualno izvrše deo povraćaja novca, ali u poslednja dva ili tri meseca, nema posla, nema likvidnosti, nema novih putovanja, nema ni svežeg novca. Jednostavno novčani tokovi su presečeni u jednom momentu", istakao je Seničić.

On moli putnike da razumeju situaciju u kojoj se, kako kaže, ne nalazi samo Srbija, već i ceo svet.

Govoreći o aranžmanima u Srbiji, Seničić kaže da su u ovom trenutku svi otkazani do sredine juna. Cela ova situacija će, prema njegovim rečima, značajno uticati na dolaske u Srbiju i na statističke parametre, na koje su kako kaže, navikli da budu dobri.

"Imali smo prosek oko 10 do 15 odsto povećanja svake godine. Ove godine, nažalost, i ako se nastavi sezona u julu, ne možemo očekivati dobre rezultate", rekao je direktor YUTA.

Seničić očekuje da uz mere države koje su planirane za sve subjekte u privatnom sektoru, nešto dodatno dobiju oni koji su u turističkoj industriji, turističke agencije, hotelijeri, ugostitelji, rent a kar...

"Svi oni su daleko više pogođeni, nego neke druge delatnosti. Očekujemo da nastavimo razgovore sa Vladom i da ćemo imati podršku našeg resornog ministarstva", kazao je Seničić.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.