Jevreji bojkotuju komemoraciju žrtvama Jasenovca

Izvor: Radio 021, 04.Apr.2016, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevreji bojkotuju komemoraciju žrtvama Jasenovca

Koordinacija Jevrejskih opština u Hrvatskoj bojkotovaće ovogodišnju komemoraciju žrtvama koncentracionog logora Jasenovac.

Kako navode, protestovaće zbog loše saradnje sa Spomen područjem Jasenovac i u znak protesta zbog "relativizacije i revitalizacije ustaštva".

"Koordinacija je donela odluku o neučešću na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac koju svake godine organizuje Javna ustanova Spomen područje (JUSP) Jasenovac. Razlog tome je neslaganje s politikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nečinjenja u odnosu na izmene postava muzeja, odlaganje imenovanja Saveta JUSP Jasenovac i dnevno politička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", navedeno je u odluci Koordinacije, prenosi na portalu riječki Novi list.

Odlučeno je da će komemoraciju povodom 71. godišnjice proboja zatvorenika iz koncentracionog logora Jasenovac organizovati sami, u skladu sa jevrejskom tradicijom. Koordinacija okuplja deset jevrejskih opština koje deluju u Hrvatskoj.

Prošle godine na komemoraciji u Jasenovcu bili su tadašnji premijer Zoran Milanović i predsednik Sabora Josip Leko, obojica iz Socijaldemokratske partije, ali ne i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Iako je poslednjih desetak godina bilo uobičajeno da na komemoracijama budu i predsednici države, Grabar-Kitarović, koja je za predsednicu izabrana nekoliko meseci ranije kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice, u Jasenovac je otišla ranije, nenajavljeno i bez pratnje medija.

Javnost je o tome obaveštena tek saopštenjem.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je logor smrti i najveće stratište u Hrvatskoj. Formiran je tokom Drugog svetskog rata kao mesto zatvaranja, prisilnog rada i likvidacija prvenstveno Srba, Jevreja, Roma, ali i Hrvata i drugih u cilju stvaranja etnički čiste teritorije kvislinške NDH.

U tom logoru su od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. ljudi ubijani zbog svoje verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. U njegovom sastavu su bili logori u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški.

Do sada se znaju imena 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka. Među stradalima bilo je više od 20.000 dece.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.