Izvor: Radio 021, 09.Dec.2018, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Mlade od malih nogu učiti da iskažu svoje mišljenje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je da mlade od malih nogu treba učiti da se bore za svoja prava i da iskažu mišljenje, a da pri tom nikog ne uvrede i budu odgovorni prema sebi i zajednici u kojoj žive.

Ona je rekla da se izazovi sa kojima se mladi u Srbiji sreću slični ili isti širom Evrope – od procesa donošenja odluka, pristupa zaposlenju, u tranziciji od završetka obrazovanja do tržišta rada, navodeći da su u posebnom riziku od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << diskriminacije nekad i višestruke, mladi pripadnici osetljivih društvenih grupa.

Na panel diskusiji posvećenoj položaju i problemima mladih, održanoj u okviru Nedelje ljudskih prava, poverenica je istakla da je u prošloj godini starosno doba bilo drugi osnov po broju podnetih pritužbi, od čega se gotovo polovina odnosila na diskriminaciju dece do 18 godina.

"Upravo iz tih razloga, važno je svest o toleranciji razvijati od najranijeg detinjstva, ne samo kroz obrazovne programe, već i kroz neformalno obrazovanje", naglasila je Janković, na čiju je inicijativu povodom Međunarodnog dana tolerancije ove godine prvi čas u svim školama u Srbiji bio posvećen upravo toj temi.

Janković je navela da bi pri kreiranju javnih politika trebalo primenjivati princip koji glasi "Ne o nama, bez nas", odnosno obezbediti glas i učešće mladih u samom procesu.

Tim načelom se institucija poverenika već vodi i uz pomoć Unicefa formirala je i edukovala tim od 30 mladih ljudi od 14 do 18 godina iz cele Srbije, koji su kao predstavnici Panela mladih "Isterivači diskriminacije" najbolji promoteri ravnopravnosti koji kroz radionice i putem društvenih mreža stečena znanja prenose svojim vršnjacima.

Na panelu "Putovanje u središte mladih", koji je organizovao Beogradski centar za ljudska prava uz podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija u Srbiji i Misije OEBS-a, prisustvovali su i drugi predstavnici nacionalnih institucija, lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i omladinskih organizacija.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.