Janković: Mlade od malih nogu učiti da iskažu svoje mišljenje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je da mlade od malih nogu treba učiti da se bore za svoja prava i da iskažu mišljenje, a da pri tom nikog ne uvrede i budu odgovorni prema sebi i zajednici u kojoj žive.
Ona je rekla da se izazovi sa kojima se mladi u Srbiji sreću slični ili isti širom Evrope – od procesa donošenja odluka, pristupa zaposlenju, u tranziciji od završetka obrazovanja do tržišta rada, navodeći da su u posebnom riziku od diskriminacije nekad i višestruke, mladi pripadnici osetljivih društvenih grupa.
 
Na panel diskusiji posvećenoj položaju i problemima mladih, održanoj u okviru Nedelje ljudskih prava, poverenica je istakla da je u prošloj godini starosno doba bilo drugi osnov po broju podnetih pritužbi, od čega se gotovo polovina odnosila na diskriminaciju dece do 18 godina.
 
"Upravo iz tih razloga, važno je svest o toleranciji razvijati od najranijeg detinjstva, ne samo kroz obrazovne programe, već i kroz neformalno obrazovanje", naglasila je Janković, na čiju je inicijativu povodom Međunarodnog dana tolerancije ove godine prvi čas u svim školama u Srbiji bio posvećen upravo toj temi. 
 
Janković je navela da bi pri kreiranju javnih politika trebalo primenjivati princip koji glasi "Ne o nama, bez nas", odnosno obezbediti glas i učešće mladih u samom procesu. 
 
Tim načelom se institucija poverenika već vodi i uz pomoć Unicefa formirala je i edukovala tim od 30 mladih ljudi od 14 do 18 godina iz cele Srbije, koji su kao predstavnici Panela mladih "Isterivači diskriminacije" najbolji promoteri ravnopravnosti koji kroz radionice i putem društvenih mreža stečena znanja prenose svojim vršnjacima. 
 
Na panelu "Putovanje u središte mladih", koji je organizovao Beogradski centar za ljudska prava uz podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija u Srbiji i Misije OEBS-a, prisustvovali su i drugi predstavnici nacionalnih institucija, lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i omladinskih organizacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.