Izvor: Luftika.rs, 27.Jul.2021, 15:11

Jadar Lithium dobio dozvole za geološka istraživanja, meštani Pranjana zahtevaju hitnu zabranu

Iinicijativu koju je predalo ekološko udruženje „Suvoborska greda“, koje okuplja meštane i vlasnike zemljišta na području Pranjana i okolnih sela, potipisalo je više od 50 odsto meštana. Iz ovog udruženje su danas zatražili od Skupštine opštine Gornji Milanovac hitnu zabranu svih geoloških istraživanje bora, litijuma i drugih metala na tom području koja su Prostornim planom te opštine omogućena firmi „Jadar Lithium d.o.o.“ iz Beograda.
– Danas smo opštinskim vlastima >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u Gornjem Milanovcu predali građansku inicijativu kojom tražimo urgentnu izmenu Prostornog plana kojom bi izričito bilo zabranjeno izvođenja svih geoloških radova i eventualna eksploatacija bora, litijuma i drugih metala štetnih po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog sveta na području Pranjana. Tim istraživanjima bilo bi ugroženo i svih šest reka u ovom kraju – rekla je predsednica udruženja Ljiljana Bralović.
Ona je naglasila da meštani Pranjana i sela kod Gornjeg Milanovca nisu zvanično bili obavešteni o geološkim istraživanjima koja bi kompanija „Jadar Lithium d.o.o.“ iz Beograda trebalo da vrši na zemljištu čiji su vlasnici, kao i da nisu dali saglasnost da se geološka istraživanja bora i litijuma vrše na njihovim imanjima.
– Smatramo da bi istraživanja i eksploatacija teških metala imali nesagledive posledice po životnu sredinu, zdravlje i život meštana naše Mesne zajednice, a i šire. Opština po propisima ima 60 dana da odgovori na našu inicijativu, a od odluke opštinskih vlasti zavisiće i naši dalji potezi, koji ne isključuju ni radikalizaciju protesta – rekla je Bralović.
Ona je navela da je inicijativu koja je predata lokalnim vlastima u Gornjem Milanovcu potpisalo oko 50 odsto meštana i vlasnika zemljišta iz Pranjana i okolnih sela i dodala da je firmi „Jadar Lithium d.o.o.“ iz Beograda geološka istraživanja bora, litijuma i prateće asocijacije elemenata na području Pranjana odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije u martu ove godine.
Izvor: Ekološko udruženje “Suvoborska reka”
Zlotsku reku vlasti svele na baru, dozvolile izgradnju MHE, Bor će ostati bez vode

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.