Izvor: Radio 021, 08.Dec.2019, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba vajarskih dela "Recikptura" od ponedeljka u Svilari

Izložba vajarskih dela "Recikptura" biće otvorena u ponedeljak, 9. decembra u Kulturnoj stanici Svilara.

Izložbu će otvoriti teoretičarka umetnosti dr. Silvia Dražić, Slavko Živanović, van. prof. i Dejan Jankov, mast. lik umetnik.

Otvaranje izložbe je u 18 časova.

O izložbi:

"Scenatoria" se svojim projektima zalaže za ponovnu upotrebu prostora odbačenih spomenika kulture uz minimum intervencija - nasuprot rušenju nasleđa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i automatskoj izgradnji novog - što je sve vidljivija praksa u urbanoj matrici Novog Sada. Tako je i došlo do saradnje na projektu "Recikptura" - radionici i izložbi koja prikazuje vajarska dela nastala ponovnom upotrebom odbačenih materijala. Pažljivo i strateški je odabran i prostor u kojem se izlažu ova dela: Kulturna stanica "Svilara" - nekadašnja ruševina - lokalna divlja deponija arhitekture i nasleđa našeg grada, a danas novi centar kulture.

"Recikptura" je složenica izvedena ukrštanjem pojmova reciklaža i skulptura. Projekat je zamišljen kao vajarski i temelji se na ideji o sakupljanju i izdvajanju metalnog otpada, te njegovog preobražavanja u umetnički predmet.

U proteklih mesec dana, četvoro umetnika je fizičkim aktivnostima i misaonim posmatranjima stvaralo trodimenzionalne umetničke radove. Žiža tog stvaralačkog toka bila je usmerena na pažljivo birani trenutak izbora postojećih predmeta, i učestvovanja tih predmeta u izgradnji savremenog vajarskog dela. U zavisnosti od lične čulne osetljivosti prema svetu koji ih okružuje i naklonosti prema različitim teorijskim uporištima, umetnici su podsticaj za stvaranje pronašli u preispitivanju velikih momenata u razvoju savremenog vajarskog nasleđa.

Ti momenti se kreću od dišanovske poetike gotovih predmeta (readymade), preko tehnike asamblaža, starežne skulpture (objet trouvé) i uređivanja dela bez oblika. U jedinstvenoj vizuelnoj kompoziciji koju će publika imati priliku da doživi, svaki od umetnika je posredovao ličnom vajarskom poetikom, te je nejednakost sastavnih delova celine umetničkog čina vidljiva.

Publici će se predstaviti: Slavko Živanović (gostujući predavač), Jovan Ranković i Milica Milinović Zelenović (koautori) i Dejan Jankov (autor projekta).

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Izložba dečijih radova "Dobri prema sebi, dobri prema drugima" od ponedeljka u Eđšegu

Izvor: Radio 021, 08.Dec.2019

Izložba dečijih radova "Dobri prema sebi, dobri prema drugima" biće otvorena u ponedeljak, 9. decembra u Kulturnoj stanici Eđšeg...Izložba je rezultat nagradnog likovnog i literarnog konkursa na temu "Dobri prema sebi, dobri prema drugima - psihosocijalne veštine". Konkurs je realizovan u okviru...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.