Izvor: Radio 021, 12.Maj.2019, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Signali - algoritmi neposlušnosti" od sutra u Galeriji SULUV

Izložba "Signali - algoritmi neposlušnosti" biće otvorena u ponedeljak, 13. maja u Galeriji SULUV u 18 časova.

Projekcija filma "Citizen4" Laure Poitras je na istoj lokaciji sat vremena kasnije.

Panel diskusija i javno vođenje kroz izložbu održava se u utorak, 14. maja u 18 časova u Galeriji SULUV.

Učesnici na panelu: Evan Light (Toronto), Michael Prinzinger (Berlin), Vladan Joler (Novi Sad), Aranđel Bojanović (Beograd)

Moderatori: Darija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Medić i Mihajlo Vujasin

Razotkriveni fajlovi Edvarda Snoudena su izazvali debate na globalnom nivou o demokratiji, građanskim pravima, internetu, ulozi i uticajima obaveštajnih agencija i službi bezbednosti širom sveta. U međuvremenu, dokumenti koji su doveli do takvih debata i dalje su nedostupni za javnost. Upitno je da li će ovi dokumenti biti sačuvani za budućnost, ili samo za one koji pišu istoriju.

Izložba je adaptacija i svojevrsna interpretacija međunarodne izložbe kolektiva Berliner Gazette iz Berlina, u tradiciji kulture slobodnog softvera i razmene.

Izložba predstavlja umetničke odgovore na jedan od najznačajnijih događaja u skorašnjoj istoriji digitalnih prava i privatnosti podataka – otkriće NSA i GHCQ fajlova od strane Edvarda Snoudena i njegovih saradnika. Izložba predstavlja radove svetski najpoznatijih aktera novomedijske umetničke scene i tretira problem kao polaznu tačku i postavlja Snoudene objave u širi kontekst građanske aproprijacije. Umetnici koji učestvuju na izložbi tretiraju fajlove kao radni materijal i time ih uspostavljaju kao zajedničko dobro.

Izložba obrađuje i približava društvene, estetske i političke aspekte samih fajlova koje opšta javnost nema često priliku da vidi.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.