Ivica Dačić: Vladimirova žrtva neće biti uzaludna

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 14.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Dačić: Vladimirova žrtva neće biti uzaludna

NOVI SAD - Na gradskom groblju u Novom Sadu juče je uz najviše državne počasti sahranjen policajac Vladimir Grandić, koji je u nedelju ujutro podlegao povredama zadobijenim u obračunu sa pljačkašima na autoputu Novi Sad - Beograd. Dok su brojni rođaci, prijatelji i kolege ispraćali mladog policajca, u Okružnom sudu počelo je saslušanje kriminalaca osumnjičenih da su učestvovali u pljački, a zatim i u obračunu u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Grandić ubijen.



Istražni sudija saslušao je Danijela Tomića (19) iz Koceljeva, osumnjičenog da je pucao u policajca, kao i drugu dvojicu razbojnika Nenada Matića (27) i Aleksandra Majmunića (24) iz Beograda. Naknadno će biti saslušan i Zoran Jovanović (30) iz Valjeva koji se nalazi u bolnici zbog povrede koje mu je zadao policajac.

U svečanoj sali Skupštine grada juče je održana i komemoracija nastradalom policajcu, kojoj su prisustvovali brojni državni zvaničnici, kao i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

- Obećavam Vladimiru da ću sve učiniti da njegova žrtva ne bude uzaludna. On je dao svoj život u borbi protiv kriminala, postupajući onako kako bi malo ko od nas učinio - rekao je Dačić, napominjući da je ovo „poslednja opomena državi”.

Devojka i majka ubijenog policajca

- Najavljujem oštar obračun sa kriminalom i zahtevam od države, medija i političkih stranaka da se uključe i daju maksimalnu podršku policiji - rekao je Dačić, ističući da je „napad na policiju jednak napadu na državu”. Potvrđujući koliko je kriminal rasprostranjen i povezan, Dačić je izneo podatak iz istrage da pištolj iz kojeg je Grandić ubijen potiče od takozvane valjevske grupe, koja je nedavno uhapšena. Od Grandića se u ime kolega iz policijske stanice Zapad oprostio i njegov komandir Željko Čović, koji je njegov postupak okarakterisao kao „primer lične hrabrosti”. Reči hvale o preminulom Grandiću sa dostojanstvom slušali su uplakana majka Srbislava, koja je pre dvadeset godina na isti način izgubila i supruga, takođe saobraćajnog policajca koji je poginuo na dužnosti.

- Tragična sudbina se ponavlja. Vladimir se nije ni sećao oca koji je nastradao u službi, u čiju uspomenu je i sam postao policajac. Nažalost, i njegovo dete će odrastati bez oca - rečeno je juče na komemoraciji, kojoj su prisustvovali i Vladimirov brat i verenica Tamara. Vladimir i Tamara, koja je u šestom mesecu trudnoće, trebalo je da se venčaju krajem sledećeg meseca.

Grandić je nastradao u subotu po podne kada je sam pokušao da se suprotstavi četvorici razbojnika koji su neposredno pre toga opljačkali zlataru u Zrenjaninu. Grandić je na svom službenom motoru sustigao pljačkaše u blizini benzinske pumpe „Minut” na autoputu gde im je preprečio put. Iako ranjen, saobraćajac je uspeo da dvojicu kriminalaca izvuče iz automobila, pri čemu je jednog od njih i ranio. Nažalost, povreda koju mu je pri tom zadao Tomić, inače begunac iz zatvora u Padinskoj Skeli, bila je fatalna za mladog policajca.

Osumnjičenima jednomesečni pritvor

Sud u Novom Sadu odredio je jednomesečni pritvor osumnjičenom za ubistvo Grandića i njegovim saučesnicima.

Danijel Tomić osumnjičen je da je ubio policajca Grandića, a Nenad Matić za podstrekavanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva, saopštio je Okružni sud u Novom Sadu. Dežurni istražni sudija saslušao je u ponedeljak i odredio pritvor za Valjevce Zorana Jovanovića (30) i Slavka R. (28), Aleksandra Majmunića (24) iz Beograda, Ivana N. (36) iz Brčkog i Vladimira V. (25) iz Lazarevca, osumnjičene za razbojništvo 10. aprila na teritoriji Zrenjanina i Požarevca.

Sud je saopštio i da se Nenad Matić i Zoran Jovanović sumnjiče i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, dok su Slavko R. i Danijel Tomić osumnjičeni i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materijala.

Kako „Blic” saznaje, Tomić, koji je osumnjičen za ubistvo policajca, ima bogatu kriminalnu prošlost. Sa krađama i provalama počeo još kao maloletnik, a policija protiv njega do sada podnela 26 prijava za ta i slična krivična dela na području Uba, Koceljeve i Valjeva.

- Samo u toku prošle godine protiv Tomića je napisano 11 krivičnih prijava za teške krađe i razbojništva. Ubska policija ga je krajem 2008. godine uhapsila zbog razbojništva u selu Sovljak, gde je uz pretnju oružjem opljačkao prodavnicu. Istražni sudija mu je odredio pritvor, ali je zbog prebukiranosti u Valjevu prebačen u Padinsku Skelu, odakle je pobegao - priča izvor „Blica”.

Tomić je, kako kaže naš izvor, prošle godine radio sa bandom iz rodnog sela Slatina u kojoj su bili i otac i sin, koji su takođe uhapšeni. Sumnja se da ta grupa stoji iza pljačke benzinske pumpe u Slatini, a pored provala i krađa u trgovine i privatne kuće na širem području Uba bavili su se i preprodajom ukradene robe.

Prema našem izvoru, Tomić se sa Zoranom Jovanovićem, koji takođe ima podebeo policijski dosije zbog teških krađa, najverovatnije upoznao na Ubu, gde je Jovanović osumnjičen za krađu automobila.

I predsednik Tadić na sahrani

Hrabri policajac Vladimir Grandić sahranjen je uz najviše državne počasti, a njegovog ispraćaju prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, direktor BIA, ministri iz Vlade, lideri političkih partija i čelnici Novog Sada. Na večni put Grandića su ispratili i brojni motociklisti, u Novi Sad pristigli iz cele Srbije, koji su mu počast odali mirnim defileom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.