Italijanski novinar lažirao priču o kupovini oružja u BiH?

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2016, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski novinar lažirao priču o kupovini oružja u BiH?

Priča o italijanskom novinaru koji je u BiH radio reportažu o nelegalnoj kupovini oružja za Islamsku državu dobila je novi zaplet.

Istražni organi saopštili su da je italijanski novinar, inače autor TV priloga o navodnoj kupovini ilegalnog oružja u BiH, zapravo platio ljudima da glume ilegalne prepodavce oružja. S druge strane, Luiđi Pelaca za N1 tvrdi – ništa nije lažirano.

Akcija "Snimak" dobila je novi zaplet. Radi se na rešavanju slučaja oko spornog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << snimka novinara popularne italijanske emisije "Hijene", koji je uradio reportažu o kupovini ilegalnog oružja za ISIS u Bosni i Hercegovini. Nadležni su 48 sati radili i utvrdili – priča nije istinita.

"Operativnim radom identifikovane su osobe koje se pojavljuju na snimku i utvrđeno je da se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego osobama kojima je italijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj tv sceni. Osobe koje su se pojavile u videu su osobe teškog materijalnog stanja i registrovani zavisnici od narkotika, koje su na ispitivanju priznale i opisale celi događaj", kazao je Boris Grubešić, portparol tužilaštva BiH.

Dve ranije uhapšene osobe su puštene. Uz novinara Luiđija Pelaca identifikovano ih je ukupno pet. Kako saznaje N1 i novinar se tereti za krivično delo neovlašćen promet oružjem i vojnom opremom. Pronađena je i jedna puška koju je kupio, navodno na području Mostara, ali da nadležni tragaju za još dve.

Ništa nije lažirano – za N1 je rekao italijanski novinar. "S naše strane nema nikakvih problema. Ako bosanskohercegovački tužilac želi, neka traži sav materijal. Mi ćemo ga dati. Ja ću mu ga lično doneti. Ako smo na bilo koji način pogrešili, platićemo kako bi platio i svaki drugi građanin. Naravno, mi smo to uradili kako bismo pokazali ispravno oružje i sve smo uradili s ciljem dokazivanja naše priče. Pucali smo blizu kuće momka koji nam je prodao pušku", otkrio je Pelaca.

Zanimljivo je da je Pelaca 2010. godine imao sličan problem sa reportažom koju je radio u Peruu. Bio je pod istragom da je platio više osoba kako bi glumili članove bande, koja se bavila prodajom narkotika, otmicama, ubistvima.

"Mi smo i tada, za Peru, predali sirovinu italjanskim vlastima koje su nam to tražile, a i u tom slučaju dokazano je da se ni sa kim ni za šta nismo dogovarali", naglasio je novinar.

Dok iz Tužilaštva BiH kažu da su o svemu obavestili svoje italijanske kolege, novinar Luiđi Pelaca tvrdi da od pet sati postojećeg materijala iz Bosne i Herecegovine priprema još jednu priču, sa istim osobama.

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.