Izvor: Radio 021, 19.Jul.2020, 17:40

Istraživači otkrili koliko nam misli dnevno prođe kroz glavu

Istraživači su osmislili novu metodu koja precizira početak i kraj misli, a koja im je omogućila da izračunaju koliko nam prosečno misli dnevno prođe kroz glavu.

To su učinili izolovanjem specifičnih trenutaka kada je pojedinac fokusiran na jednu ideju, koja je opisana kao "misaoni crv".

"Ono što mi nazivamo misaonim crvima su susedne tačke u pojednostavljenom predstavljanju obrazaca aktivnosti u mozgu. Mozak svakog trenutka zauzima drugačiju tačku u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prostoru", istakao je Džordan Popenk, istraživač zaposlen na kanadskoj katedri za istraživanje kognitivne neuronauke.

"Kad osoba pređe na novu misao, ona stvara novog misaonog crva koji možemo da otkrijemo ovim metodama", objasnio je i dodao: "Takođe smo primetili da se misaoni crvi pojave baš kao što se pojavljuju novi događaji kada ljudi gledaju filmove."

Popenk i njegov tim procenjuju da prosečnoj osobi dnevno kroz glavu prođe oko 6.200 misli, što su izračunali dok su učesnici njihovog istraživanja gledali filmove.

Tokom svakog filma, 184 učesnika su pogledala tri ili četiri isečka isprepletena s razdobljima odmora od 20 sekundi, piše "Dejli mejl". Dok su oni gledali te isečke, tim istraživača je obavio funkcionalno snimanje magnetnom rezonancom.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.